Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije od 2021. daju penzije svima i bez dana staža

  Hrvatska vlada planira da od 2021. uvede penziju i za građane koji nikada nisu bili u radnom odnosu.

  Na tu vrstu primanja imali bi pravo stariji od 65 godina koji nisu bili zaposleni ili su radili kraće od 15 godina, što je minimum za isplatu penzije.

  To je, kako prenose hrvatski mediji, najavio ministar za rad i penzijsko osiguranje Josip Aladrović, koji je pojasnio da pomenuta mera predstavlja vid zaštite od siromaštva u starijem životnom dobu, piše Večernji list.

  Kako procenjuje ministarstvo, ovu naknadu primalo bi oko 50.000 ljudi, a njen iznos bio bi manji od najniže penzije, koja je trenutno 130 evra.

  „Procene govore da postoji oko 53.000 stanovnika koji će 2021. imati više od 65 godina, a neće imati nikakve prihode“, rekao je Aladrović.

  Penzijski sistem u Hrvatskoj je suočen sa velikim problemima pre svega zbog toga što se broj radnika i broj penzionera gotovo izjednačio (na jednog penzionera dolazi 1,29 radnika) usled velikih demografskih promena uslovljenih masovnim iseljavanjem.

  U takvim okolnostima nezadovoljni su svi – radnici jer veliki deo plate izdvajaju za penzijsko osiguranje, a penzioneri zbog malih penzija.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE