Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 2021. nova pravila za penziju, najviše će osetiti žene

  Od 2021. godine važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji dame podnesu posle 31. decembra ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima.

  S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali to nije slučaj i kada je reč o prevremenom penzionisanju.

  Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

  I tako sve do 2032. godine kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, dve godne duže nego danas.

  Naredne kalendarske godine, dame tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine i dva meseca života, umesto 63 godine koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u 2020. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

  Nova pravila za dame jesu i ukoliko žele da idu u prevremenu penziju. Za ovu godinu uslov je 57 godina i osam meseci života i 39 godina staža. Za narednu je to 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života.

  S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Ima međutim, promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju.

  Oni su, naime, ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života. Sledeće godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

  Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost.

  Izmene su prethodnih godina istovremeno donosile i mnoge zemlje u regionu, ali i u svetu. Novi zakone imaju i Crna Gora, Hrvatska i Poljska. U narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa punih 67 godina. Velika Britanija i Finska u međuvremenu će povećati granicu na 68 godina.

  Izvor: Blic

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sanja Jovic

   Sve lepse od lepseg. I onda posle pada natalitet... Pa naravno da pada, vise nijedna zena nece da radja. Em ne mozes da zaradis dovoljno ni za sebe, a kamoli za dete, em i kad rodis decu pa se izmucis da izneses trudnocu, da decu podignes, ocuvas, vaspitas, na kraju treba da umres pre nego da odes u penziju. Najbolje da uopste i ne idemo u penziju, pa kad svi lepo poumiramo da se i nacija izgubi.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE