Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Očekuje se stabilizacija cene goriva

  Pre nekoliko dana na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je poskupelo, pa je litar bezolovnog benzina oko 155 dinara, a evrodizela oko 164 dinara, što je za oko dinar skuplje nego ranije. Iako poskupljenje nije veliko mnogi potrošači su zatečeni jer je cena nafte u blagom padu. U kom pravcu će se kretati cena goriva u Srbiji ne može se reći jer to zavisi od mnogo faktora. Po rečima direktora Odeljenja za projekcije i razvoj modela u Narodnoj banci Srbije Mirka Čukića, u proteklih godinu dana cene derivata nafte više su za oko 10 odsto, a u narednom periodu se, na osnovu predviđanja učesnika na naftnom tržištu, očekuje stabilizacija cene.

  Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića već oko dva meseca cena nafte na svetskom tržištu kreće se od oko 70 do 75 dolara za barel, što nisu značajne promene, a sada nema nikakvih idicija da bi moglo doći do većih promene cene nafte. On ukazuje i da se cene nafte na svetskim tržištima ne mogu odmah odraziti na cenu goriva na benzinskim pumpama jer od momenta kada se nafta kupi pa do toga da se gorivo prodaje na pumpama protekne i nekoliko meseci.

  – Naravno da je cena nafte veoma bitan parametar prilikom utvrđivanja cene goriva na benzinskim pumpama, ali nije jedini već jedan od mnogih koji potrošačima nisu vidljivi kao što su, recimo, transport ili vrednost dolara…. Takođe, u ceni svake litre goriva su i akciza, porez na dodatu vrednost i naknada za obavezne rezerve – kaže Mićović.

  Po njegovim rečima, promene troškova koji utiču na poslovanje komapanija na tržištu odražavaju se na cene goriva u zavisnosti od toga koliko je razvijena konkurencija.

  – Konkurencija na tržištu, bez obzira o kojoj je robi reč, utiče na cenu, pa je tako i kada su u pitanju derivati nafte, i sigurno je da svi učesnici na domaćem naftnom tržištu pokušavaju da cenom budu što konkuretniji. Naftnim kompanijama koje posluju u Srbiji i svim distributerima odgovaraju što niže cene jer tada raste potrošnja na pumpama. Svako povećanje cene goriva dovodi do pada potrošnje na pumpama i sigurno nikom nije u interesu da ih povećava, ako nema razloga za to – kaže Mićović.

  Uz to, on ističe i da kada cena goriva na pumpama raste zbog rasta cene nafte to povećanje ide u korist proizvođača nafte, a ne distributera koji je kupuju i prerađuju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE