Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OČAJNIČKA poruka kancelarke: Nemamo RADNIKA

  Nemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika izvan Evropske unije, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na „očajničku“ potrebu privrede za radnicima.

  Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mesta.

  U ekonomski najjačoj članici EU radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije. „Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU“, rekla je kancelarka.

  „Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi“, upozorila je u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu.

  Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

  „Mi trenutno imamo brojne poslodavce i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom“, istakla je Merkel.

  Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima izvan Evropske unije da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE