NVO o štetnom uticaju rudnika litijuma; Rio Tinto: Nije tačno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NVO o štetnom uticaju rudnika litijuma; Rio Tinto: Nije tačno

  Nekoliko nevladinih organizacija ocenilo je da bi rudnik litijuma kompanije „Rio Tinto“, u okolini Loznice, doveo u opasnost vode u slivu reke Drine i izazvao „slom poljoprivrede“.

  „Rudnik litijuma bi doveo u opasnost vode drinskog sliva. Ako se rudnik otvori, pitanje je samo kada će se dogoditi ekocid i kada ćemo dobiti drinsku vodu zagađenu teškim metalima i sumpornim kiselinama“, navele su u saopštenju organizacije koje se protive izgradnji rudnika litijuma kod Loznice.

  Među tim udruženjima su „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, organizacija „Ert trajv“ (Earth Thrive) i „Eko-put Bijeljina“.

  One su pozvale i ostale organizacije i zajednice da se suprotstave projektu eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar i sličnim projektima koji, kako su naveli, „ne poštuju“ ljudska prava i prirodu.

  Te nevladine organizacije predočiće danas, na onlajn Skupštini akcionara kompanije „Rio Tinto“, razloge zbog kojih je rudnik litijuma „nepoželjan i štetan“.

  Odgovor kompanije Rio Tinto na protest „Ekološki ustanak“

  Svesni smo trenutnih događaja u Beogradu i potpuno razumemo zabrinutost građana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju, navodi se u saopštenju.

  Kompanija Rio Tinto navodi da deo te zabrinutosti proizilazi iz neposedovanja dovoljno informacija o projektu, što je razumljivo budući da je projekat u fazi izrade Studije izvodljivosti, a da su Studije o proceni uticaja na životnu sredinu te koje će dati detaljne odgovore na pitanja, koja građani postavljaju sada, u fazi izrade, kao i da će navedene studije biti deo javne rasprave.

   

  „Sa druge strane, želimo da istaknemo da o našem projektu postoji mnogo neistina u javnosti. Jedna od tvrdnji je da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene, što je apsolutna neistina. Kompanija će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok je ukupna investicija koju planiramo da usmerimo u zaštitu životne sredine preko 100 miliona dolara, s tim što možemo očekivati, da nakon završetka idejnih i glavnih projekata, procenimo da je potrebno i više“, stoji u saopštenju.

  Imajući u vidu veliki broj netačnih informacija koje postoje o projektu, Rio Tinto poziva građane i stručnu javnost da se o projektu informišu preko zvaničnih kanala komunikacije kompanije, kao i kroz nastupe stručnjaka kompanije.

  „Takođe, upućujemo poziv građanima i stručnoj javnosti da prisustvuju sastancima, koje redovno organizujemo, kao što su “Dani otvorenih vrata” u Brezjaku i Loznici, i sastancima sa lokalnom zajednicom, koji će se održavati jednom mesečno. Na ovim susretima naši stručnjaci odgovaraju na sva pitanja građana. Želimo da ponovimo čvrst stav državnih organa Republike Srbije sa kojim je Rio Tinto u potpunosti saglasan, da se od projekta “Jadar” očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Republike Srbije i Evropske Unije“, saopštava Rio Tinto.

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE