Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nuklearke sve popularnije: WNA očekuje nagli rast potražnje za uranijumom

  Potražnja za uranijumom u proizvodnji struje trebalo bi da do kraja decenije poraste za 28 odsto i gotovo se udvostruči do 2040. godine, zbog povećavanja kapaciteta nuklearki u sklopu klimatskih ciljeva, saopštila je Svetsko nuklearno udruženje (WNA).

  Interes za nuklearnu energiju ojačao je i zbog ruske invazije na Ukrajinu, budući da mnoge zemlje žele alternativu energentima iz Rusije, dodaje se u izveštaju o nuklearnom gorivu koje WNA objavljuje svake dve godine.

  Od početka naredne decenije u proizvodnju će morati da se uključe planirani rudnici (uranijuma) i oni potencijalni, pored pojačanog snabdevanja iz neimenovanih izvora, navodi se u izveštaju.

  Od 2016. do 2020. globalna proizvodnja uranijuma je pala za četvrtinu, na 47.731 tonu, da bi se prošle godine blago oporavila, dostigavši 49.355 tona, izračunao je WNA.

  Nakon što su potres i cunami 2011. godine uništili japansku nuklearku u Fukušimi, u najgoroj nuklearnoj katastrofi u svetu nakon Černobila, zemlje širom sveta su ugasile desetine reaktora.

  Globalni nuklearni kapaciteti iznosili su na kraju juna 391 gigavat električne energije (GWe) i obuhvatali 437 reaktora, a već su počeli radovi na nuklearkama koji bi trebalo da ih povećaju za 64 gigavata.

  Većina novih reaktora u Kini i Indiji

  Očekuje se da će do kraja decenije nuklearni kapaciteti porasti za 14 odsto, a do 2040. za 76 odsto, na 686 gigavata, stoji u izveštaju.

  Kapacitet će rasti kroz nove reaktore, od kojih je većina planirana u Kini i Indiji, ali i kroz produžetak radnog veka postojećih postrojenja. WNA ističe i da su sve popularniji i mali modularni reaktori, koje je lakše i jeftinije izgraditi.

  Potražnja za uranijumom za potrebe nuklearki trebalo bi da do kraja decenije poraste na 83.840 tona i na 130.000 tona do 2040, sa ovogodišnjih 65.650 tona, procenjuje WNA.

  U posljednje tri godine cena uranijuma na fizičkim tržištima se više nego udvostručila, ali je znatno niža od rekordnih 140 dolara za funtu (pola kilograma), koliko je bila 2007. godine, za vreme svetske finansijske krize.

  Ove sedmice cena se kretala oko 60,75 dolara po funti, u odnosu na 56,25 dolara pre otprilike mesec dana, prema kompaniji za istraživanje tržišta i konsultantskoj firmi UxC.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE