Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Zeland: „DA“ eutanaziji, „NE“ marihuani

  Novozelanđani su na obavezujućem referendumu izglasali legalizaciju eutanazije, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni danas koji takođe ukazuju da verovatno neće proći drugi referendum, legalizacija rekreacione upotrebe marihuane.

  Sa oko 83 odsto prebrojanih glasova, 65 odsto je glasalo za legalizaciju eutanazije a 34 odsto protiv.

  Glasanje “ne” marihuani je mnogo tešnje, tu je 53 odsto glasalo protiv legalizacije a 46 odsto za. To ostavlja malu mogućnost da bi ta mera ipak mogla da prođe kada budu prebrojani svi posebni glasovi iduće nedelje ali to bi ipak zahtevalo ogromnu promenu trenda.

  U ranijim izborima, specijalni glasovi koji uključuju glasače van zemlje, imali su tendenciju da podrže više liberalne nego opšte glasove što daje onima koji se zalažu za legalizaciju marihuane neku nadu da bi mera još mogla da prođe.

  Ta dva referenduma predstavljala su velike moguće promene društvenog tkiva Novog Zelanda mada su kampanje za svaki na kraju bile dosta zasenjene pandemijom koronavirusa i paralelnom trkom za parlamentarne izbore u kojoj su premijerka Džasinda Ardern i njena liberalna Laburistička partija ubedljivo osvojili drugi mandat.

  Pristalice legalizacije droge bile su frustrirane što Ardern nije htela da otkrije kako će glasati na referendumu. Mnogi su verovali da bi njeno odobravanje podstaklo podršku za legalizaciju marihuane, ali ona je rekla da hoće da ostavi odluku Novozelanđanima. Ona je rekla danas kada su objavljeni rezultati da je glasala za, na oba referenduma.

  Legalizacija eutanazija koja stupa na snagu 2021. godine odnosi se na odrasle osobe sa neizlečivim bolestima, za koje se očekuje da će umreti u roku od šest meseci i koje podnose “neizdržljive” patnje. Među drugim zemljama koje dozvoljavaju neki oblik eutanazije su Holandija, Luksemburg, Kanada, Belgija i Kolumbija.

  Predložena legalizacija marihuane bi dozvolila ljudima da kupe do 14 grama dnevno i da gaje dve biljke. To je bilo neobavezujuće glasanje, tako da ukoliko ipak prođe, morali bi da se usvoje zakoni da se ta odluka primeni. Ardern je rekla da će poštovati rezultat i raditi na usvajanju odgovarajućih zakona, ako bude potrebno.

  Među drugim zemljama koje su legalizovale ili dekriminalizovale rekreacionu marihuanu su Kanada, Južna Afrika, Urugvaj, Gruzija i nekoliko američkih država.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE