Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Vuk sa Vol Strita: Kako je influenser preko FB prevario penzionere

  Lukas Ašer (Lucas Asher) sebe predstavlja kao investitora u tehnološke kompanije poput Spotifya, Slacka, Palantira, Muskovog SpaceX-a, a osnovao je i nekoliko sopstvenih startapa.

  Međutim, on je i mozak koji stoji iza veoma drugačije kompanije, Metals.com, a prema njegovim bivšim partnerima, sudskim dokumentima i internim porukama, reč je o prevari, piše Novac.hr.

  I to veoma sličnoj onoj opisanoj u popularnom holivudskom filmu ‘Vuk sa Vol Strita’ o jednom od notornih prevaranata iz 1990-ih, Džordanu Belfortu (Jordanu Belfortu).

  Metals.com starijim građanima prodaje zlato i srebro po čak 200 odsto većim cenama od njihove stvarne vrednosti pritiskujući ih stalnim pozivima i pričom o skoroj ekonomskoj propasti.

  To je stara prevara koja je s metodama iz 21. veka, odnosno oglasima na Fejsbuku, uvukla stotine konzervativnih američkih penzionera koji su izgubili značajan deo svoje životne ušteđevine.

  Muzičar i investitor

  Lukas Ašer je i muzičar, ali je njegov dnevni posao ulaganje u startape i tehnološke kompanije, a kako se čini, želja mu je da postane serijski osnivač kompanija u Silicijumskoj dolini.

  Uz Metals.com, osnovao je Revo i Best New, „stranicu za otkrivanje muzike za influencere“, kako ju je Quartz opisao. Bio je i vlasnik web stranice za Contra Cartel koji je prodavao kožne narukvice s muzikom (a jedina dostupna bila je ona njegovog benda). Uz to je i direktor Tower Equityja, privatne investicione firme koja tvrdi da ima udele u brojnim tehnološkim divovima.

   

  View this post on Instagram

   

  #rza #lucasasher #nyanthem

  A post shared by Lucas Asher (@lucasasher) on

  Pre Metals.coma, Ašer je radio kao broker prodavajući zlato u kalifornijskoj kompaniji International Bullion Exchange koja ga je tužila jer je krao liste klijenata za ličnu svrhu.

  Osim navedenog, pod mnogim je alijasima osnovao brojne druge kompanije. Za te je svrhe koristio imena Luke Thomas, Luke Erb, Luke Emmanuel, Luke Francis, Michael Walker i Henry Davis.

  Budući da ima iskustva s motivacionim porukama koje redovno objavljuje na svom Instagram profilu, Lukas Ašer je u Metals.comu delovao je kao motivator u prodaji. Redovno je zaposlenima slao poruke poput: “Na Zemlji nema nedostatka novca, samo nedostatka ljudi koji će učiniti sve da dođu do njega”.

  Dva nekadašnja radnika kompanije opisivala su jutarnje sastanke koje je vodio Ašer poput onih koje smo mogli da vidimo u filmu ‘Vuk sa Vol Strita’, dok su međusobno slali poruke kako će prevarama zaraditi za brojne Rolekse.

  Ipak, još uvek nije otkriveno koliko je novca zaradila kompanija budući da je sudski proces još uvek u toku.

  No, prema jednoj tužbi, u samo godinu dana, odnosno od jula 2017. do istog meseca 2018., Metals.com je uprihodio 58 miliona dolara. S obzirom na to da je prevara trajala najmanje dve godine, zarada je bila i veća. Kompanija sve negira.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE