Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država ispunila obavezu: Otkupila trećinu KOMERCIJALNE za više od 200 MIL. EUR

  Država je na Beogradskoj berzi upravo kupila 34,5 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara – EBRD i IFC.

  Srbija je kupila akcije za 25,5 milijardi dinara odnosno 211,8 miliona evra, piše Blic.

  Od Evropske banke za obnovu i razvoj država je kupila 24,4 odsto akcija Komercijalne banke odnosno nešto više od 4,1 milion deonica po ceni od 4.340 dinara za svaku. Od drugog akcionara IFC kupila je istovremeno udeo od 10,1 odsto odnosno 1,7 miliona deonica po ceni od 4.508 dinara.

  Na taj način udeo EBRD-a u Komercijalnoj banci Republika Srbija je platila 17,8 milijardi dinara, dok je za udeo IFC dala 7,7 milijardi.

  Preuzimanjem akcija od ova dva velika (sada bivša) akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje banke, a utvrđene još 2006. godine.

  Reč je o obavezi iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, a u kome se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke.

  Udele fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 odsto je kupila u junu ove godine.

  Sve je počelo 2006. kada je EBRD ušao u vlasničku strukturu Кomercijalne banke. Po tom ugovoru, strani suvlasnici imali su pravo da aktiviraju takozvanu put-opciju. To znači da čak i u slučaju da država odustane od prodaje svog dela u Komercijalnoj banci, svojim stranim partnerima – suvlasnicima mora da isplati 252 miliona evra.

  Država je sada vlasnik 83,2 odsto akcije Komercijalne banke. Jedna akcija banke na Beogradskoj berzi juče je vredala 3.280 dinara, što znači da je tržišna vrednost banke oko 470 miliona evra.

  Četiri igrača u trci za kupovinu

  Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra , a u igri su od prvobitno zainteresovanih šest, ostala četiri igrača – tri banke austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond Riplvud advajzers, čiji je vlasnik američki biznismen Tim Kolins.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE