Novi UNOSAN KRIMINAL: Krađa KATALIZATORA iz automobila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi UNOSAN KRIMINAL: Krađa KATALIZATORA iz automobila

  U poslednje vreme na meti lopova su katalizatori na automobilima. Godišnje se ukrade od 10.000 do 15.000 katalizatora i najčešće završavaju u susednim zemljama.

  Za dva dana, samo na Miljakovcu, lopovi su ukrali dvadeset katalizatora, prenosi RTS.

  Za katalizator se dobija od 20 do 50 evra, a za neke skuplje modele i do 200 evra. Lopovi su se izveštili i rade u timovima. Prilazi se hidrauličnim dizalicama i onda se seče baterijskim brusilicama. Operacije traju od 30 sekundi do dva minuta. Stručnjaci kažu da se ovako može mesečno zaraditi i po nekoliko hiljada evra.

  “Krađa katalizatora, nažalost, nije prioritet policije i tužilaštva, jer se to tretira kao sitno delo. Radi se, međutim, o znatnoj šteti za vlasnike vozila. S druge strane, radi se o delu koje proizvodi negativne posledice ne samo za vlasnike vozila, već i na životnu okolinu, odnosno zdravlje društva”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

  Osim materijalne štete, postoji i takozvana nematerijalna šteta u zagađenju vazduha, jer mnogi ne vraćaju katalizatore u automobile i umesto njih stave cevi.

  Okanović kaže da je nedavno odložena primena kontrole izduvnih gasova na dve godine, upravo zato što je ukraden veliki broj katalizatora.

  “Ukoliko dozvolimo da se nastavljaju krađe i ako to ne bude prioritet rada tužilaštva i policije, opet ćemo morati da odložimo primenu kontrole izduvnih gasova, a to loše utiče na životnu sredinu”, smatra Okanović.

  Jedina moguća zaštita od lopova je parkiranje na svetlu, ispod kamera ili ugradnja alarma koji reaguju na ljuljanje vozila. Tada se lopovi povlače i traže novu žrtvu.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE