Novi trendovi u ugostiteljstvu: Kad nema konobara dobar je i robot

Aktuelni trend manjka osoblja u restoranima i kafićima nameće i nova rešenja u skladu sa današnjim potrebama. Suočeni sa nedostatkom ljudske radne snage tokom pandemije, mnogi restorani su se okrenuli robotima i drugim automatskim mašinama kako bi ispunili potrebne zahteve pa se tako sve češće može videti da robot uslužuje goste.

Na primer, roboti su u nemačkim restoranima još uvek retkost, ali zbog nedostatka osoblja to u budućnosti može da se promeni.

Mašina će biti više, rekao je za dpa Valentin Vajslemle (Weislämle) sa Fakulteta za dualno stručno obrazovanje u Baden-Virtembergu.

Manjak kadrova ubrzava takav trend, dodao je Vajslemle, rukovodilac smera poslovna administracija za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Udruženje hotela i restorana Dehoga je saopštilo da je trenutno svega nekoliko ugostiteljskih objekata u Nemačkoj koji rade sa takvim uređajima – na primer u regiji Algoj, u Bajrojtu i u Berlinu.

Robot kao zamena za zaposlene?

Ipak, ne očekuje se da će servisni roboti širom zemlje da postanu zamena za zaposlene, naglasila je generalna direktorka Dehoge Ingrid Hartges.

Tri restorana u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija saopštila su da mašine ne smeju da zamene uslužno osoblje, već samo da ga rasterete.

Roboti se uglavnom koriste za transport hrane i posuđa.

Ovakav trend u Holandiji je, recimo aktuelan već dve godine, pa se sporadično u nekim restoranima može videti da robot umesto konobara poslužuju goste.

Pandemija koronavirusa samo je ubrzala realizaciju ove ideje, a mnogi se slažu u oceni da su roboti-konobari došli u pravo vreme.

Da li će oni zameniti radnike? Robot u restoranu napravi 300 pica za sat (VIDEO)

Izvor: dpa

Foto: Unsplash

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE