Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi stari šef UEFA: Fudbalu preti rasprodaja

  Predsednik UEFA Aleksander Čeferin (55), koji je dobio novi četvorogodišnji mandat na mestu prvog čoveka Evropske fudbalske federacije, upozorio je da je fudbalu zaprećena rasprodaja, zbog stalne pretnje Superlige i sve većeg broja investitora u ovaj sport.

  Slovenački advokat, koji je reizabran na mesto predsednika UEFA do 2027. godine, pošto nije imao protivkandidata, rekao je predstavnicima nacionalnih Federacija, okupljenih u Lisabonu na Kongresu evropskog upravnog fudbalskog tela, da su se oni koji su za takvu otcepljenu Ligu, u roku od nekoliko meseci „pretvorili u lik iz Crvenkapice, u vuka prerušenog u babu, spremnog da te pojede“.

  „Ovde imamo dva suprotstavljena pogleda na svet. Imamo cinizam ispred morala, imamo sebičnost pred solidarnošću, imamo pohlepu ispred dobronamernosti. Zaokupljenost sobom ispred otvorenošću prema drugima, vlastiti interes ispred altruizma, sramne laži pred istinom, naslednike iznad graditelja, kartel iznad meritokratije i demokratije, cene deonica iznad sportskih zasluga, potragu za profitom iznad trke za trofejima“, rekao je nadahnuti Čeferin u svom govoru.

  Nisu odustali od Superlige

  Prvi pokušaj Superlige od 12 klubova iz Engleske, Španije i Italije propao je za nekoliko dana, ali Real Madrid, Barselona i Juventus nisu odustali i izneli su slučaj pred Evropski sud pravde, tvrdeći da UEFA nema pravo da sankcioniše klubove, koji formiraju rivalska takmičenja, kao što evropski fudbalski čelnici pretili da će učiniti.

  „U poslednjih nekoliko godina videli smo kako se evropski fudbalski pejzaž promenio do neprepoznatljivosti… Klubove su kupili investicioni fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni, a rashodi povećani, jer su određeni klubovi vođeni na visokorizičan, čak i bezobziran način, što prkosi svim logikama i principima“, rekao je predsednik UEFA.

  „Moramo razbiti mit da je privatizacija fudbala nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost, kao što smo videli, ali zajedno ćemo preokrenuti tok istorije. Fudbal jeste i uvek će ostati narodni sport“, zaključio je Čeferin.

  Izvor: Sportklub

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE