Nove preporuke EU za putovanja od 1. februara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nove preporuke EU za putovanja od 1. februara

  Savet Evropske unije usvojio je nove preporuke u vezi sa putovanjima tokom pandemije koronavirusa, koje stupaju na snagu 1. februara.

  Prema preporukama, ključne odrednice za putovanja trebalo bi da budu vakcinacija, testiranje ili status oporavka od koronavirusa kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u.

  Nisu pravno obavezujuće

  Usvojene preporuke Saveta EU nisu pravno obavezujuće i ostavljaju državama članicama prostor za odluku o njihovoj primeni.

  Dakle, preporučeno je da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja koja su obeležena tamnocrvenom bojom (odnosno, virus u njima cirkuliše na visokom nivou, prenosi N1.

  Savet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije COVID-19.

  Preporuke stupaju na snagu od 1. februara

  To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u, treba da bude ključna odrednica.

  Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

  Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumeva: Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

  Takođe u sertifikatu treba da stoji I negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja ili potvrda o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

  Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska.

  Ko je izuzet od testiranja?

  Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

  EU će, kako je rečano, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. “hitne kočnice” u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

  Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE