Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova šefica ECB odmah SMANJILA prognoze

  Evropska centralna banka (ECB) smanjila je na 1,1 odsto prognozu rasta za 2020. u evrozoni, očekujući ipak da će rast privredne aktivnosti da se ubrza i dostigne 1,4 odsto 2022. godine, rekla je nova predsednica banke Kristin Lagard.

  Inflacija će 2022. godine da poraste na 1,6 odsto, posle 1,1 odsto koliko se očekuje 2020, ali će i dalje ostati ispod cilja te institucije, od blizu dva odsto.

  Za 2021. godinu ECB očekuje inflaciju od 1,4 odsto neznatno manju nego prilikom poslednjih procena objavljenih u septembru, dok prognoza rasta za 2021. ostaje nepromenjena u odnosu na septemparske prognoze i iznosi 1,4 odsto.

  Lagard je ukazala na prve znake stabilizacije konjukture u evrozoni, koristeći formulaciju koja odražava oprezni optimizam, navodi Frans pres.

  Na svojoj prvoj konferenciji za novinare gde govori o monetarnoj politici Lagard je ocenila da je evropska privreda i dalje pritisnuta nizom rizika, navodeći između ostalog protekcionističke tenzije.

  „Međutim, ekonomski podaci koje beležimo, iako slabi, ukazuju na određenu stabilizaciju“, rekla je ona.

  „Rast tržišta rada i rast plata nastavljaju da podržavaju otpornost ekonomije u evrozoni“, rekla je Lagard, koja je bivša predsednica Međunarodnog monetarnog fonda.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE