Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova POMOĆ DRŽAVE: Evo ko će dobiti 30.000 RSD subvencija

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas da će u julu i avgustu na ime subvencija ugostiteljstvu i turizmu zbog pandemije, firmama koje ispunjavaju uslove biti isplaćeno po 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom kome je firma isplatila zaradu za decembar prošle godine i podnela odgovarajuću poresku prijavu.

  Novac se dodeljuje bespovratno, a pravo na ova sredstva imaju firme koje su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovale delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, pripremanje i posluživanja hrane, pica, zatim hoteli, odmarališta, kampovi, auto-kampovi i kampovi za turisticke prikolice, putničke agencija, tur-operatori, iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

  Spisak firmi koje su ostvarile pravo na subvenciju može se naći na sajtu ovog ministarstva.

  U obaveštenju na sajtu Ministarstva navodi se da će se novac korisnicima uplaćivati na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

  Ističe se da će firme koje smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto od dana stupanja na snagu programa pomoći zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći, izgubiti pravo na dobijanje subvencija.

  Proveru ovog uslova za dodelu subvencija radiće Ministarstvo finansija, o čemu će u slucaju neispunjenja obavestiti Ministarstvo turizma koje će onda tražiti povraćaj novca.

  Veliki privredni subjekti koji su u stečaju ili u postupku likvidacije, odnosno privredni subjekti koji su se nalazili u teškoćama pre 31.decembra 2020. godine, dužni su da izvrše povraćaj odobrenih sredstava.

  Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon  poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE