Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVA AFERA: „Rajski papiri“ o utajama najbogatijih i najmoćnijih

  Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata sa detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu.

  Dokumenta procurela u okviru nove istrage velikih razmera u britanskim ofšor „rajevima“ otkrivaju da su najveće svetske kompanije, šefovi država i ljudi od značaja na globalnom nivou, ali i zvezde iz sveta zabave i sporta, skrivali svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima.

  Detalji koji, između ostalog, svedoče i o finansijskim spletkama britanske kraljice Elizabete, velikih multinacionalnih kompanija, članova kabineta Donalda Trampa i zeta Vladimira Putina, izbijaju na površinu nakon što su procurili među 13,4 miliona dokumenata, prenosi Gardijan.

  Objavljivanjem takozvanih „Rajskih papira“ razotkrivaju se globalna okruženja u kojima utaja poreza može da cveta – i složeni i naizgled veštački načini na koje najbogatije koroporacije mogu legalno da zaštite svoj imetak.

  Do kompromitujućeg materijala, koji je procurio iz dve ofšor kompanije i registara 19 poreskih rajeva, došao je nemački list Zidojče cajtung, a podelio ih je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara s partnerima, među kojima su Gardijan, BBC i Njujork tajms.

  Projekat se naziva „Rajski papiri“, a u celosti će biti obelodanjen naredne nedelje.

  Dokumenta otkrivaju da su milioni funti iz privatnih sredstava kraljice Elizabete investirani u fond na Kajmanskim ostrvima, a jedan deo novca je otišao kompaniji koja je optužena da iskorišćava siromašne porodice i ugrožene ljude.

  Papiri pružaju uvid i u tajne finansijske poteze članova Trampovog kabineta, savetnika i donatora, uključujući značajne uplate od firme čiji je suvlasnik Putinov zet špediterskoj grupi američkog ministra trgovine Vilbara Rosa.

  Tviter, Fejsbuk, Najk, Epl…

  Iz procurelih dokumenata može se saznati i kako su kompanije Tviter i Fejsbuk primile stotine miliona dolara investicija čiji trag vodi do ruskih državnih finansijskih institucija, navodi britanski list.

  Na površinu je isplivao i podatak da je na čelu trusta na Kajmanskim ostrvima, koji je izbegavao da plaća porez, glavni čovek kanadskog premijera Džastina Tridoa zadužen za finansije.

  Utajom poreza su se, kako se otkriva, i te kako bavile i multinacionalne korporacije među kojima su, na primer, Najk i Epl.

  Objavljeni papiri iznose na svetlost dana i kako su neka od najzvučnijih imena u filmskoj i televizijskoj industriji štitila svoje bogatstvo u nizu of šor šema.

  Kompleksne ofšor mreže koristila su i dva ruska milijardera kako bi kupili deonice u fudbalskim klubovima Arsenal i Everton, navodi londonski dnevnik pozivajući se na procurele papire.

  Objavljivanje ove istrage, za koju je više od 380 novinara godinu dana prečešljavalo podatke koji sežu 70 godina unazad, događa se u trenutku rastuće nejednakosti u prihodima na globalnim nivou, konstatuje Gardijan.

  U međuvremenu, multinacionalne kompanije beleže sve veći udeo u ofšor profitima – od čak 600 milijardi evra samo u prošloj godini, što će poznati ekonomista Gabrijel Zakman otkriti u studiji koja će biti objavljena tokom naredne nedelje.

  „Poreski rajevi su jedan od ključnih motora porasta globalne nejednakosti. Kako nejednakost raste, ofšor utaja poreza postaje elitni sport“, rekao je Zakman.

  U središtu skandala sa curenjem podataka je Eplbaj (Appleby), pravna firma sa ispostavama na Bermudskim, Kajmanskim i Britanskim devičanskim ostrvima, ostrvu Men, Džerziju i Gernziju.

  Kompanija Eplbaj je saopštila da je ispitala sve navode i utvrdila da „nema dokaza o bilo kakvom prestupu, bilo od strane te kompanije ili od njenih klijenata“.

  Najnovija otkrića će izvršiti pritisak na svetske lidere, uključujući Trampa i britansku premijerku Terezu Mej, koji su obećali da će se obračunati sa agresivnim šemama utaje poreza, zaključuje Gardijan.

  U „Raju“ i jedan srpski ministar?

  Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) učestvovala je u istraživanju „Rajski papiri“, a u dokumentima se pominje i jedan ministar u Vladi Srbije. kako je najavila, detalje iz analize dokumentacije u vezi sa Srbijom počeće da objavljuje u ponedeljak.

  „Priče o državljanima Srbije koji su osnivali ofšor kompanije, uključujući i slučaj jednog aktuelnog ministra, KRIK će objavljivati tokom naredne nedelje“, naveo je KRIK i dodao da će se sutra ujutro na sajtu KRIK biti objavljena imena najpoznatijih državljana Srbije koji se pojavljuju u dokumentaciji.

  Izvor: RTS, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE