Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Notari UPROPASTILI više od 50.000 zahteva za upis u katastar

  Republički geodetski zavod (RGZ) upozorio je da je jedan broj javnih beležnika zbog neprofesionalnog postupanja oštetio više od 50.000 građana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar.

  Zavod je saopštio da je zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmeta morao da obustavi čak 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija.

  Javnim beležnicima na osnovu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućeno da jednim klikom, elektronskim putem, dostavljaju zahteve građana službama za katastar nepokretnosti.

  „Pojedine notarske kancelarije ostvaruju izvrsne rezultate i nemaju čak ni jedan odbačeni zahtev. Nažalost, tu dobru sliku savesnih kolega, kvare oni javni beležnici kod kojih procenat odbačenih predmeta ide i preko 10 odsto, a u nekim slučajevima čak i do 17 odsto“, ukazao je RGZ.

  Upućen je apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate.

  Ukoliko imaju obustavljen zahtev za upis u katastar, građani treba da upute pritužbu Javnobeležničkoj komori na nesavestan rad javnog beležnika.

  RGZ je uputio primedbe Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori koja je u obavezi da pokreće postupke protiv onih javnih beležnika koji rade suprotno zakonima i propisima.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE