"Norveško društvo" spašava "Norvešku kuću" u Gornjem Milanovcu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Norveško društvo” spašava “Norvešku kuću” u Gornjem Milanovcu

  Norveško društvo u Srbiji saopštilo je danas da je sa tužiocima dogovoren način isplate duga, čime će poziv za prinudnu prodaju Kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu biti povučen.

  Iz tog društva su napomenuli da će njihov pravni zastupnik danas sklopiti sporazum o isplati duga.

  “Nas u upravi Norveškog društva je iznenadila neprijatna vest koju smo saznali od prijatelja iz Gornjeg Milanovca da je na oglasnoj tabli Osnovnog suda objavljena prinudna prodaja Norveške kuće, te da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje imovina koja vredi preko pola miliona evra, i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva”, naveli su iz društva.

  Oni su ukazali na to da je istorijat nasledjenih problema oko Norveške kuće podugačak, te da je prethodna lokalna samouprava pre više godina “pokušala da imanje od skoro dva hektara ponudi svojim investitorima, podeli na placeve i verovatno stvori novo ekskluzivno naselje u tom delu grada”.

  Kako su rekli iz Norveškog društva, uvedena je milionska komunalna taksa, što su ocenili kao “finansijsko iznurivanje Norveške kuće i Norveškog društva”.

  “Norveško društvo, kao dobrovoljna, društvena neprofitna organzacija nije imala kapacitet da se sa svim ovim pritiscima izbori, a o mnogima nismo bili ni obavešteni, tako da su neke od presuda za koje smo posredno saznali, došle na izvršenje”, naveli su iz društva.

  To društvo napomenulo je da se po statutima društava prijateljstva Norveške i Srbije, izričito u posebnim paragrafima navodi da Norveška kuća ne može biti predmet privatizacije, zaloga za kredite, hipoteke niti bilo kojeg drugog vida ugrožavanja simbola prijateljstva između dve zemlje.

  Juče je objavljeno da će Kuća srpsko-norveškog prijateljstva, izgrađena pre 31 godinu, biti prodata zbog duga od 362.577,58 dinara, na javnom nadmetanju 14. novembra, a procenjena vrednost je 65.714.350 dinara.

  Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je juče da je iznenađen i rastužen vešću o prinudnoj prodaji kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu zbog duga i dodao da Norveško društvo koristi pravna sredstva kako bi se prodaja zaustavila.

  “Iskreno se nadam da će u tome uspeti. Ta Kuća je simbol prijateljstva, ali takođe i uspomena na više od 4.000 ljudi koji su poslati u radne logore u Norvešku za vreme drugog svetskog rata”, rekao je Bjornstad.

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE