Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIN: U Krušiku gore sada nego pod bombama

  Holding korporacija Krušik, zbog čijeg poslovanja je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo pretkrivični postupak pre dve i po godine, nastavila je da obara neslavne rekorde i prošlu godinu završila je sa neto gubitkom većim od dve milijarde dinara ili 17,5 miliona evra, piše nedeljnik NIN.

  Kako se navodi, u Godišnjem finansijskom iz­veštaju za 2021, koji još nije dostupan na sajtu Agencije za privredne registre (APR), ali se može naći na zvaničnoj internet stranici Krušika, jasno se vidi i da su kratkoročna zaduženja fabrike dostigla astronomskih 9,98 milijardi dinara ili oko 85 miliona evra.

  Ove gubitke i zaduženja potvrdio je i revizor koga je angažovao sam Krušik u izveštaju u koji je NIN imao uvid.

  „Naši postupci u tom pogledu su bili ograničeni samo na ocenu usaglašenosti finansijskih informacija sadržanih u Godišnjem izveštaju o poslovanju sa revidiranim finansijskim izveštajima“, navodi se u ovom internom revizorskom izveštaju.

  U NATO bombardovanju 1999. skoro 90 odsto proizvodnih kapaciteta Krušika bilo je uništeno, ali rezultati poslovanja fabrike nisu ni tada bili katastrofalni kao 2021. godine, piše NIN.

  Sa eksplozijom dugova i konstantnim padom ove državne fabrike oružja počinje 2015, kada, kao posrednici u prodaji mina počinju da se pojavljuju privilegovani privatni trgovci povezani sa vlašću.

  Umesto da vlast posluša Alkesandra Obradovića

  NIN je više puta pisao o poslovima preduzeća jednog od finansijera SNS-a Slobodana Tešića sa Krušikom i o firmi GIM, za koju je posredovao, sada pokojni otac ministra odbrane, u to vreme ministra policije Nebojše Stefanovića.

  Neki poslovi su bili toliko nepovoljni da su troškovi proizvodnje mina bili veći od cena po kojima ih je Krušik prodavao povlašćenim trgovcima.

  Na to je prvi upozorio uzbunjivač Aleksandar Obradović. Umesto da ga posluša, vlast je, međutim, pre skoro tri godine pokrenula istragu protiv Obradovića, a ona do danas nije završena, niti se u poslednjih godinu i po bilo šta preduzima da bi se utvrdila istina.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE