Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prasići

  Nikad manje svinja u Nemačkoj

  Broj svinja u Nemačkoj je rekordno mali, dok se uzgajivači bore protiv rastućih troškova uzgoja. To je posledica energetske krize u jednoj od najrazvijenijih država sveta.

  Iz Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) saopštili su da su zalihe svinja, kao i broj svinja na farmama smanjeni zbog teške ekonomske situacije. Ukazali su na to da su nagli rast cena energije, đubriva i stočne hrane, proizvodnju učinili skupljom.

  Do 3. novembra je bilo registrovano 21,3 miliona svinja, što je manje za 10 odsto u odnosu na prethodnu i 20 procenata manje u odnosu na 2020. godinu. U Destatisu su naglasili da je to najmanji broj svinja u istoriji.

  U Nemačkoj je ove godine 1.900 farmi manje, dok je ovo smanjenje od 2020. do 2021. iznosilo 1.600. Prema podacima iz oktobra ove godine, troškovi proizvodnje su porasli za skoro 47 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  I ovi podaci pokazuju da nemačka industrija trpi udarce usled znatnog rasta cena energije koja je počela nakon rata u Ukrajini.

  Mnogi proizvođači u energetski intenzivnim sektorima, što se odnosi i na hemijsku industriju, smanjili su proizvodnju, dok neki otpuštaju radnike i/ili premeštaju poslovanje u inostranstvo kako bi snizili troškove poslovanja.

  Kako je za CNN izjavio ekonomista Deutsche banke Marc Schatenberg, na proleće bi dva miliona nemačkih radnika moglo biti primorano na odmor zbog rasta cena energije i potencijalne nestašice gasa.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE