Nije lako naći idealno mesto za "parkiranje" jahti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nije lako naći idealno mesto za “parkiranje” jahti

  Ako ste milijarder, velika je verovatnoća da ćete leto provesti tako što ćete krstariti Mediteranom, posećujući najekskluzivnije luke Evrope.

  Ta Mediteranska ruta je i dalje “top” destinacija u svetu za “megajahte”, prema rečima Nikolasa Benazeta iz međunarodne kompanije za iznajmljivanje jahti u Londonu “CharterWorld”.

  Ali i tu postoje problemi.

  Kako piše Forbes, bez obzira koliko ste “teški u novcu”, nećete lako doći do mesta u lukama. Liste čekanja su uglavnom popunjene mesecima unapred.

  Direktor kompanije za gradnju luksuznih jahti u Italiji “Baglietto”, Mikele Gavino kaže da u toj zemlji postoji mnoštvo malih luka koje ne dozvoljavaju ulazak megajahtama.

  Gde onda korisnici tih velikih jahti “parkiraju svoja vodena vozila”?

  Najpopularnije i najtraženije marine su već godinama Sen Trope u Francuskoj, Porto Červo i Kapri u Italiji, tvrdi Benazet.

  Ibica je dugo intrigirala turiste, ali je tu parkiranje jahti smanjeno strogim propisima o krstarenju u Španiji.

  Gavino kaže da je najteže vez (parking mesto za jahte) dobiti u mestu Portofino, jer je vrlo mala marina, ali isto tako i u već pomenutim mestima jer se najbolja mesta (kao i u svemu) ostavljaju onima koji su dugogodišnji korisnici i koji će najviše da plate.

  Najskuplja mesta za vez jahti su Kapri, Porto Červo i Portofino u Italiji, Sen Trope, Monako i Kan u Francuskoj i Ibica, Marbelja i Formentera u Španiji.

  Naknada za luku zavisi od sezone, veličine jahte i tačne lokacije, ali Benazet kaže da je na primer noć u Porto Červo za jahtu od 60 metara oko 4.800 evra bez dodatnih usluga (ronioci, voda, struja…).

  Kapri, Sen Trope bi bili oko 3.000 do 3.500 evra, Ibica oko 5.000 evra, Kan od 1.300 do 1.800 i Monako 1.500 do 2.000 evra.

  Za one koji poseduju ili iznajmljuju jahte, sigurno nije problem ni da plate “parking” mesto za iste, ali ukoliko ste novi u tom društvu, dobro se informišite šta ćete sve morati da platite za takav “luksuz”.

  Izvor: BizLife, forbes

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE