Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nije kulturno nasleđe: RUŠE nemački bunker u Savskoj

  Betonska građevina nalik piramidi naspram Palate pravde i u prostoru nekadašnje Železničke stanice, odnosno bunker koji su još Nemci zidali u vreme Drugog svetskog rata, polako odlazi u prošlost.

  Rušenje ovog zdanja počelo je u sredu, a pre toga radnici koji uređuju prostor sadašnjeg „Beograda na vodi“, uklonili su objekte koji su se našli u njegovoj blizini.

  Rušenje obavljaju bageri, ali će posao morati da se radi oprezno jer se objekat nalazi tik uz prometnu Savsku ulicu.

  Iako je u svetu praksa da se objekti sličnog tipa sačuvaju i pretvaraju u muzejske i umetničke prostore, kod nas se to nije dogodilo.

  Objekat ne pripada kulturnom nasleđu. Ostatak je vojnih, ratnih objekata i prema proceni stručnjaka nema istorijsku vrednost. Zbog toga je i zaključeno da ne postoji razlog da bude sačuvan, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

  Bunker je sagrađen između 1941. i 1942. godine. Kako je pre nekoliko meseci, kada su se pojavile prve naznake da će objekat biti srušen, rekao dr Vidoje Golubović, hroničar Beograda, građen je specifičnom tehnikom sa kosim zidovima.

  To je rađeno iz praktičnih razloga, kako u slučaju bombardovanja bombe ne bi udarale direktno u objekat nego bi samo skliznule sa njega.

  Godinama posle rata ovaj prostor bio je skladište, jedno vreme kafanica u kojoj su se okupljali železničari, a potom i mesto gde su se krili sakupljači sekundarnih sirovina i beskućnici.

  Nemci su u gradu izgradili veći broj bunkera. U Savskom amfiteatru nalazila su se četiri, nalik ovom prekoputa suda. Od četiri bunkera do današnjih vremena „preživela“ su bila samo dva, ali je jedan objekat koji se nalazio bliže Savi uklonjen gotovo odmah po početku izgradnje „Beograda na vodi”. Sada je na redu i poslednji bunker na ovom prostoru.

  Izvor: Politika

  Foto: GoogleMaps_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE