Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „NI KORAK NAZAD“: Novi protest protiv stava VKS o bankama (FOTO)

  Advokati su na protestu „Ni korak nazad“ ispred Ustavnog suda Srbije poručili da mora biti povučena dopuna stava koju je doneo Vrhovni kasacioni sud (VKS), a koja se tiče sudskih sporova pokrenutih zbog naplate troškova obrade bankarskih kredita.

  VKS je ranije doneo odluku kojom je precizirano da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita koji mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

  Advokat Milica Mitrović izjavila je da se ovaj problem ne tiče samo advokata i bankarskih predmeta, već se tiče pravnog poretka Srbije i naglasila da VKS treba da ima ulogu očuvanja pravne sigurnosti građana, države i advokata.

  „Taj stav je samo vrh ledenog brega, moraju ga povući u najkraćem roku“, istakla je ona u obraćanju okupljenima.

  Sunovrat pravosuđa

  Zamenica višeg javnog tužioca u penziji Milena Vukašinović izjavila je da se stidi te odluke Vrhovnog kasacionog suda i da je smatra sramnom.

  „Stidim se i kajem što sam 39 godina radila kao zamenik javnog tužioca i otišla u penziju kao zamenik višeg javnog tužioca. Ovo nije samo sramna odluka VKS, već je i sunovrat pravosuđa, svih sudija i tužilaca i potrebno je da i oni dignu glas„, istakla je Vukašinović.

  Advokat Bojan Čedić poručio je da tumačenja stava o naplati troškova obrade kredita VKS nisu potrebna jer je, kako je naveo, zakonom iz 1978. predviđeno da je „isključiva cena koštanja kredita kamata“.

  Organizatori su naveli da im je u zahtevu za povlačenje stava VKS podršku pružila i prva javna tužiteljka Evropske unije Laura Koveši.

  Svi građani u opasnosti

  Advokat Cvetko Marić izjavio je da je stavom VKS o naplati troškova obrade kredita omogućeno iznuđivanje građana, ali i da je „uništena nezavisnost pravosuđa i osnova pravne sigurnosti i pravičnosti“.

  „Onaj ko uništi pravosuđe jedne države, mora da bude spreman da prihvati da se sudi na ulici, a što niko normalan ne želi“, naglasio je on.

  Jedan od organizatora protesta, advokat Miško Dimitrijević izjavio je ranije da Srbiji predstoji „nezapamćena“ ustavna kriza ukoliko ta dopuna stava zaživi i da su svi građani u opasnosti ako Vrhovni sud omogući bankama da nastave sa praksom „naplate troškova za koje ne mogu da dokažu da postoje“.

  Posle okupljanja ispred Ustavnog suda, advokati su u protestnoj šetnji otišli do Pravnog fakulteta, a potom i do Narodne banke Srbije i zgrade Vlade. Pored advokata, u protestu su učestvovali i predsatvnici nevladinih organizacija, pokreta i udruženja građana.

  Advokati i građani su nosili transparente na kojima piše: „Povucite ga“ i „No pasaran“ (Neće proći).

  Izvor: Beta, BIZLife, agencije

  Foto: BIZLife, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE