Nezavisnost: Jura KAŽNJAVA RADNIKE ako nam pristupe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nezavisnost: Jura KAŽNJAVA RADNIKE ako nam pristupe

  Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” ukazao je da se u južnokorejskoj Jura korporaciji krše prava zaposlenih i da poslodavac kažnjava radnike koji pristupe tom sindikatu.

  Najavljeno je da će sindikat tražiti od Inspektorata za rad i Poverenika za ravnopravnost da po hitnom postupku obave kontrolu rada Saveta radnika u Juri i da “ponište sve akte diskriminacije koji se sprovode prema radnicima koji su se slobodnom voljom odlučili da pristupe u sindikat”.

  Po tumačenju sindikata “Nezavisnost”, poslovodstvo Jure je, da bi sprečilo radnike da se sindikalno organizuju i da sindikalne aktivnosti obavljaju preko svojih sindikalnih centrala, organizovala Savet radnika.

  “Ovaj Savet poslodavac finansira i drži pod svojom kontrolom, pokušavajući tako da neutrališe svaki pokušaj borbenog sindikalnog delovanja”, poručili su iz “Nezavisnosti”.

  Jura u Srbiji ima tri pogona, u Rači, Nišu i Leskovcu, gde proizvodi kablove za auto-industriju.

  “Deo zaposlenih u fabrici u Rači su slobodnom voljom pristupili u članstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva ‘Nezavisnost’, što je Savetu radnika poslužilo da odbije zahtev za solidarnu pomoć radnici Jura korporacije, članu Sindikata kojoj je izgoreo krov na kući”, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da je Savet radnika Jure takođe doneo odluku da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije i ne podržavaju rad Saveta, gube pravo na članstvo u njemu, a time i na pogodnosti koje dobijaju njegovi članovi.

  Sindikat Nezavisnost pozvao je sve zaposlene u fabrikama Jure u Srbiji da “ne nasedaju prevarama i manipulacijama poslovodstva, jer je u sistemu tržišne ekonomije i eksploatatorskog kapitalizma, jedino sindikat vlastan da sa poslodavcima pregovara o pravima radnika, da zaključuje kolektivne ugovore, da organizuje sve vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk”.

  Taj sindikat je najavio da će od svetskih i evropskih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union i IndustriALL Europe, zatražiti da kompaniju Jura stave na listu nepoželjnih poslodavaca.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE