Nezaustavljiva inflacija: Novi, rekordan skok cena u Turskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nezaustavljiva inflacija: Novi, rekordan skok cena u Turskoj

  Godišnja stopa inflacije u Turskoj skočila je na gotovo 70 odsto u aprilu, a nagli rast cena mnogim domaćinstvima čini nedostupnim i osnovne potrepštine zbog pada kupovne moći.

  Maloprodajne cene su u aprilu porasle 69,97 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, što je najveće takvo povećanje u Turskoj od 2002. godine, saopštio je danas Turski statistički institut.

  U martu je godišnja stopa inflacije u Turskoj iznosila 61,14 odsto.

  U SAD je godišnja stopa inflacije iznosila 6,6 odsto prošlog meseca, a u 19 zemalja evrozone 7,5 odsto. Neke centralne banke podižu kamatne stope radi obuzdavanja inflacije.

  U Turskoj, međutim, kritičari za skok cena okrivljuju ekonomsku politiku predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana, koja favorizuje snižavanje kamatnih stopa radi podsticanja rasta i izvoza.

  Turski lider se protivi visokim troškovima zaduživanja, tvrdeći da oni izazivaju inflaciju, suprotno konvencionalnom ekonomskom mišljenju.

  Centralna banka Turske je od septembra 2021. do januara smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto, uprkos visokoj inflaciji.

  Turska lira je prošle godine izgubila 44 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar.

  Ruska invazija na Ukrajinu, koja je dovela do skoka cena gasa, nafte i žitarica, pogoršala je situaciju u Turskoj, zavisnoj od uvoza.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE