Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Neočekivana“ sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić „stišao je buru“ između ministara Zorane Mihajlović i Zorana Đorđevića nastalu oko Zakona o rodnoj ravnopravnosti, piše Blic.

  Kako navodi taj list Vučić se pre dva dana sastao sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, koja je predlagač Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Ona i ministar za rad došli su u sukob zbog tog zakona jer Ministarstvo za rad ima zamerke na njegovu primenu, zbog čega se on još nije našao u proceduri.

  „Očekuje se da se posle ovog susreta spuste tenzije i da se krene u rešavanje nesuglasica bez visokih tonova. Još će se videti šta će biti sa samim zakonom, ali je bitno da se sve reši bez tenzija i šumova na vezi“, kaže izvor Blica.

  Nacrt zakona je uzburkao duhove, a list navodi da je Mihajlović demantovala da je u sukobu sa Đorđevićem.

  „Različita mišljenja među ministrima su normalna stvar. Najvažnije je da usvajanjem tog zakona žene dobiju priliku da se bore za ravnopravnu zastupljenost u telima u kojima se odlučuje. Ne bih volela da je u pitanju bilo šta drugo zato što to ne bi bio dobar signal“, ukazala je ona.

  Poslanik SNS Vladimir Đukanović je i direktno optužio potpredsednicu Vlade Srbije i funkcionerku SNS da sedi u vlasti, a radi protiv Vlade i njenih članova. U kolumni koju piše za dnevni list Blic, Đukanović je rekao da je ponašanje Zorane Mihajlović udar na Vladu i premijerku Anu Brnabić.  On je kao razlog za svoj stav naveo sukob između Zorane Mihajlović i ministra za rad Zorana Đorđevića oko budućeg Predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti.

  Kako je saopštilo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, nacrt zakona je podržalo „27 ministarstava i nezavisnih institucija i 63 organizacije sindikata i udruženja građana koji zajedno imaju oko 400.000 članova”, Socijalno-ekonomski savet (predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca), u utorak nije prihvatio ovaj nacrt zbog „dosta manjkavosti”, a i socijalni partneri nisu bili konsultovani pre njegovog donošenja.

  Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je za agenciju Beta da je nacrt tog zakona urađen bez konsultacija sa sindikatima i poslodavcima, odnosno s onima koji treba da ga primene. On je kazao da taj sindikat podržava opredeljenje da žene u strukturi zaposlenih budu zastupljene više nego sada, ali da nije uvek primenjivo da to bude 40 odsto, kako je nacrtom predviđeno. „Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti zalazi i u strukturu firmi, što nije prihvatljivo”, rekao je Stojiljković.

  Pored kvote od 40 odsto za manje zastupljeni pol u organima javne vlasti, Nacrtom zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji ima 71 član, zabranjuje se poslodavcima da žene prilikom zapošljavanja pitaju o braku, deci i planovima o trudnoći, kao i otpuštanje i premeštanje žena na slabije plaćeno radno mesto zbog trudnoće i onemogućavanje u napredovanju zbog toga. Planirane kazne su od pola miliona do milion i po dinara za poslodavce i organe javne uprave, a za političke stranke i sindikate od trista hiljada do milion dinara.

  Napomena: Naslov je dat po imenu benda Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar

  Izvor: Blic, Beta, Politika, BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • IVANA

   NADAM SE DA ZORAN ĐORĐEVIĆ, KAO NI ZORAN STOILJKOVIĆ NE IZNOSE SVOJ LIČNI STAV PO PITANJU PREDLOGA ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI (JER BI TO ZNAČILO DA SE OSEĆAJU KAO UGROŽENA VRSTA) VEĆ STAV INSTITUCIJA KOJE ZASTUPAJU.OČIGLEDNO JE DA GA NISU DOBRO PROUČILI, ILI NJIHOVI SARADNICI KOJI SU DALI SUGESTIJE DA SE PREDLOG ZAKONA IZLOŽI KRITICI. SMATRAM DA JE PREDLOG ZAKONA ODLIČAN I DA GA TREBA PODRŽATI, A PREDLOŽENI ZAKON NE ŠTITI SAMO PRAVA ŽENA VEĆ I PRAVA MUŠKARACA.UKOLIKO STE ZABORAVILI DRAGA GOSPODO I MUŠKARCI MOGU DA KORISTE ODSUSTVO SA RADA RADI NEGE DETETA, KAO I PORODILJSKO U SKLADU SA ZAKONOM O RADU, A POSLODAVCI PRILIKOM ZAPOŠLJAVANJA NE BI TERBALO NI MUŠKARCE DA PITAJU O PITANJIMA KOJA SE TIČU NJIHOVOG PRIVATNOG ŽIVOTA. DOZVOLITE ANI BRNABIĆ DA KONAČNO RADI SVOJ POSAO, I DA DRUGI NE TREBA U NJENO IME DA REŠAVAJU PROBLEME U VLADI, UKOLIKO IH IMA MA KOLIKO SE OSEĆALI MUŽEVNO....

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE