Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemački investitori poželjni i dobro ocenjeni u Srbiji

  Nemačke kompanije su po oceni 32 odsto građana Srbije najpoželjniji investitori,  pokazala je anketa Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija).

  „Kao glavni razlog za to da je nemačka najpoželjniji investitor u Srbiji, gotovo 40 odsto gradjana navodi ekonomsku, privrednu, industrijsku razvijenost Nemačke“, kazao je predsednik AHK Ronald Zelinger.

  U telefonskom istraživanju radjenom u septembru ove godine je učestvovalo 1.200 gradjana na teritoriji cele Srbije.

  Prva asocijacija na nemačku privredu gradjanima Srbije je razvijena indsutrija i ekonomija za 25 odsto ispitanika, automobilska industrija za 20 odsto ispitanika, red, rad i disciplina za njih 10 odsto, a kvalitet i pouzdanost za osam odsto ispitanika.

  Zelinger je kazao da istraživanje pokazuje da je privreda ključni faktor nemačke snage po oceni 57 odsto, dok 36 odsto smatra da je to politika.

  Najvišim ocenama ispitanici su ocenili pouzdanost u poslovanju, kvalitet proizvoda, efikasnost i preciznost.

  Zelinger je rekao da su nemački poslodavci svesni poverenja koje radnici Srbije imaju u nemačke kompanije i sistem rada.

  On je dodao da je istraživanje pokazalo i da su gradjani ocenili da bi rad u nemačkoj kompaniji doneo dobru zaradu, sigurnost radnog mesta, dobre uslove rada i mogućnost napredovanja i usavršavanja u struci.

  Istraživanje je pokazalo i da bi gradjani Srbije mogućem izboru izmedju rada u Nemačkoj i rada u Srbiji kod nemačkog poslodavca blagu prednost dali ostanku u Srbiji, za šta je bilo 51,2 odsto od ukupnog broja ispitanih.

  Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman je kazao da je ekonomska razmena izmedju Srbije i Nemačke centralni stub bilateralnih odnosa dve zemlje čija je trgovinske razmene dostigla godišnju vrednost četiri milijarde evra.

  Podsetio je da u Srbiji posluje skoro 400 nemačih kompanija koje zapošljavaju više od 35.000 ljudi i da je od 2000. godine iz Nemačke u Srbiji uloženo 1,8 milijardi evra.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE