Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka vs. nezaposlenost: Dodatnih 12 meseci PROGRAMA POMOĆI

  U nemačkoj koalicionoj vladi postignut je dogovor da se produži trajanje programa skraćenog radnog vremena na dve godine, s trenutno maksimalnih 12 meseci, u sklopu dodatnih mera za ublažavanje posledica koronavirusa na ekonomiju.

  Koalicioni partneri su postigli dogovor da se omogući produžetak trajanja tog vida državne podrške za nadoknadu plata radnika kojima je radna satnica skraćena zbog pandemije koronavirusa na 24 meseca za sve firme koje podnesu zahteve do kraja ove godine. Time žele da spreče masovna otpuštanja.

  Ujedno je odlučeno da se produži pružanje finansijske pomoći malim preduzećima do kraja ove godine, te ublaže pravila o stečaju u nastojanju da se spreči talas bankrota.

  Dodatne mere dogovorene u vladi na čelu s premijerkom Angelom Merkel kako bi se ublažile posledice koronavirusa, Nemačku bi mogle da koštaju 10 milijardi evra, izjavio je nemački ministar finansija Olaf Šolc, a prenosi Rojters.

  Cilj je da stabilizujemo privredu. Činjenica da smo delovali brzo i izdašno rezultirala je time da Nemačka podnosi krizu puno bolje od ostalih (zemalja)“, dodao je on.

  Prema programu skraćenog radnog vremena, nemačka vlada pokriva oko dve trećine iznosa plate zaposlenima u vreme kada poslodavci skraćuju radno vreme usled krize kako bi smanjili troškove.

  Takav program naveliko se koristio u vrijeme finansijske krize iz 2008. i 2009. i zaslužan je za očuvanje desetine hiljada radnih mesta, podseća AFP.

  Ujedno je jedan od glavnih instrumenata Berlina za zaštitu nemačke ekonomije od krize izazvane pandemijom COVID-19, a čini ključni deo vladinog paketa pomoći za ublažavanje posledica koronavirusa, teškog 1.000 milijardi evra.

  Pre pandemije stopa nezaposlenosti u Nemačkoj iznosila je rekordno niskih oko pet posto, da bi se u međuvremenu povećala na 6,4 posto.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE