Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas, nezaposlenost

  Nemačka i Poljska preuzele kontrolu nad delovima Gasproma na svojim teritorijama

  Nemačka država objavila je da nacionalizuje nemačku filijalu ruskog Gasproma da bi spasila prezaduženu kompaniju kojom upravlja od aprila od bankrota.

  Gasprom će takođe izgubiti deo kontrole u drugoj strateškoj infrastrukturi za snabdevanje gasom u Evropi, u gasovodu Jamal Evropa čiji veliki deo prolazi preko Poljske.

  Poljska je objavila da stavlja pod državnu kontrolu ruski udeo u kompaniji Europol Gaz, koji upravlja gasovodom Jamal na poljskoj teritoriji.

  Odluka koju je Poljska danas donela potrebna je za dobro funkcionisanje Europol Gasa, da bi se izbegla paraliza odlučivanja u toj firmi i osigurala bezbednost kritične infrastrukture namenjene transportu gasa, rekao je poljski ministar za razvoj Maldegem Bida u saopštenju.

  Gasprom je imao 48 odsto vlasništva te kompanije, a poljska država 52 odsto.

  U oba slučaja cilj ovih državnih intervencija je da se garantuje bezbednost snabdevanja gasom u kontekstu energetskog natezanja između Moskve i Zapada od početka ruske invazije u Ukrajini.

  Berlin tako nacionalizuje drugi put za nekoliko meseci vodeću energetsku grupu, pošto je već spasla nemačku firmu Uniper, pogođenu prekidima dotoka ruskog gasa.

  Nemačka filijala Gasproma, preimenovana u SEFE, ključna je kompanija za snabdevanje Nemačke energijom, navelo je ministarstvo ekonomije.

  Gasprom, jedini akcionar Gasproma Germanija, objavio je 1. aprila da je povukao svoju aktivu iz te filijale.

  Berlin je hteo da izbegne da firma padne u neprijateljske ruke što bi moglo da dovede do njene likvidacije, i proletos je preuzeo kontrolu nad kompanijom.

  Prema izvodu datiranom krajem avgusta, SEFE je imao milijardu evra svog kapitala i tri milijarde evra duga, što znači da je u situaciji prezaduženosti.

  Kao što je Gasprom u septembru prestao da isporučuje Nemačkoj gas preko gasovoda Severni tok, on je potpuno suspendovao isporuke gasa Poljskoj u okviru ugovora Jamal.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE