Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neke je i zbunilo: Prva NERADNA nedelja u Crnoj Gori

  Nakon više decenija, na ulicama crnogorskih gradova viđena je neobična slika, pošto je na snagu stupila izmena Zakona o unutrašnjoj trgovini, koja prodavnicama zabranjuje rad nedeljom.

  Zakon je propisao da se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na malo može obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe. Ipak, jutros u njima nema štampe iz Srbije, a trgovci su za CdM pojasnili da je nisu naručili jer nisu znali da li trafike će raditi nedeljom.

  Zakonom je predviđeno da se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cveća, suvenira, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

  Trgovina se može obavljati na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vreme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vreme javnog prikazivanja kinematografskih dela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

  Predstavnici tržnih centara obraćali su se Ministarstvu ekonomije više puta, kako bi im bio omogućen rad nedeljom, ali njihovi zahtevi su odbijeni.

  Zakonom se predviđa da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedeljom biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 evra, a predviđeno je i zatvaranje objekta. Rad nedeljom kontrolisaće tržišna inspekcija, a nadzor će biti pojačan.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar Milanović

   Бравооооооооооооооооооооооооо. Даће Бог да и ми у Србији ово уведемо и ослободимо раднике недељног рада. Свака част црногорцима на иницијативи.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE