Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedostatak radnika u turizmu: Nepopunjeno 1, 2 miliona radnih mesta širom EU

  U ovoj turističkoj sezoni ostalo je nepopunjeno čak 1,2 miliona radnih mesta u ugostiteljstvu i turizmu u Evropskoj uniji, a najviše su pogođene turističke agencije, potom avio industrija, sektor izdavanja smeštaja. Nedostatak radnika od svih zemalja najizraženiji je u Italiji.

  Hrvatska se za ovu sezonu nekako prilagodila kad su u pitanju veliki poslodavci, a najviše problema tokom cele sezone imaju mikro preduzetnici koji nemaju kapaciteta ni sredstava za reorganizaciju kadrova. Ovaj sektor traži od Vlade konkretna rešenja koja bi ubrzala sve procese za iduću godinu.

  Pandemija uticala najviše na nedostatak radnika

  Analiza Svetskog veća za putovanja (WTTC) je pokazala da je u 2020. godini sektor putovanja i turizma širom EU pretrpeo gubitak od gotovo 1,7 miliona radnih mesta, da bi se prošle godine kada su vlade počele sa ublažavanjem ograničenja putovanja, “vratilo” 571.000 radnih mesta, prenosi Poslovni dnevnik.

  Ove godine turistički promet u Evropi gotovo da dostiže razmere pre pandemije, po čemu je Evropa iznad globalnog proseka. Ipak,  ovaj dobar trend značajno ugrožava nedostatak radne snage, upozoravaju u Veću.

  Predviđaju da su u ovoj sezoni turističke agencije najteže pogođene s 30% manjka radnika, dok će segment avio industrije i smeštaja takođe će trpeti nedostatak kadrova.

  WTTC je prikupio podatke o radnoj snazi za Italiju, Portugal, Francusku, Španiju, zatim i Veliku Britaniju.

  Italija najviše pogođena

  Njihovi podaci pokazuju da je Italija najviše pogođena od svih analiziranih evropskih zemalja, jer u ovoj sezoni beleži manjak od 250.000 radnika, čime jedno od šest slobodnih radnih mesta ostaje nepopunjeno.

  Sektor turizma u Italji prije pandemije 2019. godine zapošljavao je gotovo 1,4 miliona ljudi, ali je u 2020. izgubljeno više od 200.000 radnih mesta. Zatim,  sledi  španski turizam kome u ovoj sezoni fali 137.000 radnika, što znači da će jedno od osam slobodnih radnih mesta ostati nepopunjeno, s tim da najviše problema ima aviosaobraćaj, zatim hoteli.

  U francuskom turizmu u ovoj sezoni nepopunjeno je ostalo 70.000 radnih mesta. Pre pandemije u sektoru je bilo zaposleno više od 1,3 miliona, a u 2020. ih je gotovo 175.000 izgubilo posao.

  U Francuskoj najviše problema ima avio- industrija,  što svakodnevno oseća na hiljade putnika.

  Veliku Britaniju koštao Brexit

  Najmanji problem ima Portugal, kome u trećem tromesečju nedostaje 49.000 radnika, odnosno jedno od 10 slobodnih radnih mesta ostaće nepopunjeno.

  Pre pandemije je u turizmu u Portugalu bilo zaposleno više od 485.000 ljudi, a u 2020. izgubljeno je više od 80.000 radnih mesta.

  Veliku Britaniju koštao Brexit

  U Velikoj Britaniji Brexit je dramatično potencirao problem s kojim se suočavaju sve zemlje, a Vlada ne koristi fleksibilnost viznog sistema kako bi privukla radnike, upozorila je Julia Simpson, izvršna direktorka WTTC-a.

  WTTC i Evropska komisija za putovanja (ETC) preporučili su šest mera koje vlade i privatni sektor mogu primeniti za rešavanje ovog hitnog problema.

  Na prvom mestu predlažu da se olakša mobilnost radne snage unutar zemlja i preko granica, ojača saradnja na svim novoima, uključujući izdavanje viza i radnih dozvola.

  Druga mera je omogućiti fleksibilan rad na daljinu, sledeća mera je osigurati dostojne radne uslove, uz socijalnu sigurnost i davanje prilika za napredovanje u karijeri, kako bi se ojačala atraktivnost sektora i zadržali novi talenti.

  Sledeća mera je ulaganje u usavršavanje i edukaciju zaposlenih, kako bi radna snaga sticala nove veštine.

  Jedna od mera je i usvajanje inovativnih tehnoloških i digitalnih rešenja za poboljšanje poslovanja.

  Hrvatskoj nedostaje između 5.000 i 10.000 radnika

  Hrvatska je do kraja juna uvezla oko 22.000 radnika u turizmu, a procena je da sektoru nedostaje između 5 .000 i 10.000 radnika. Najviše problema imaju mikropreduzetnici, ugostitelji kojima treba tek po nekoliko radnika, a nemaju novac i kapacitete za angažman na pronalasku radnika, kao veliki.

  “Kako bismo rasteretili administraciju i ubrzali izdavanje radnih dozvola, ideja je da se za strane radnike koji sada rade u Hrvatskoj maksimalno pojednostavi procedura dobijanja radne dozvole, pod uslovom da ostanu kod istog poslodavca. Budući da se nama oko 50% sezonaca vraća, to bi bio značajan iskorak kojim bismo rasteretili MUP, a važno je i znati procenu da oko 30% stranih radnika odustaje od angažmana u Hrvatskoj upravo zbog sporih procedura”, kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

  Hrvatska traži sezonce, evo kojih najviše nedostaje i kakve su plate?

   

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE