Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedimović o SPORNIM SLADOLEDIMA: Počelo povlačenje, neće ih biti u prodaji

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas povodom povlačenja tri sporna sladoleda sa tržišta da će sve ono što može da ugrozi zdravstvenu bezbednost biti pronađeno i sklonjeno.

  Ministar je dodao da je sa rafova i iz magacina u Srbiji počelo povlačenje spornih sladoleda sa povećanim nivoom etil-oksida.

  Podsetio je da je reč o sladoledu M&M, Snickers i Twix, koji su uvezeni iz EU zemalja, i dodao da za sada nemaju informaciju da su njihove čokolade sporne.

   

  „Mi radimo svoj posao, zato smo i plaćeni – da sve ono što može da ugrozi bezbednost – da to pronađemo i sklonimo. Ja nisam kriv što se 20 godina o bezbednosti hrane nije pričalo i što nismo imali alate“, rekao je Nedimović za TV Prva.

  Ministar je objasnio da je etil oksid supstanca koja u povećanom konzumiranju može da izazove probleme i dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se pojede, recimo oko 20 kilograma sladoleda dnevno.

  Neke zemlje, poput Belgije, ne kategorišu ove proizvode kao štetne i puštaju ih u prodaju, napomenuo je ministar.

  Takođe, dodao je da su informaciju o spronim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF-a sistema, ccije su članice evropske zemlje.

  U Upravi za veterinu naveli su da je 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ – etil oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

  „Mi to nećemo tolerisati, jer imamo jasno definisane granice. Naš posao je da štitimo potrošače, a to ćemo raditi i u svakom budućem trenutku“, rekao je Nedimović.

  Naglasio je da se ti sladoledi neće naći na tržištu, dok se ne otklone nedostaci.

  Proteklih dana pojavile su se i informacije o tome da trgovci prodaju bajatu hranu po upola nižoj ceni. Međutim, ministar tvrdi da inspekcija radi svoj posao, te da će svako kod goga se u prodaji nađe tako nešto  biti kažnjen.

  „To je nedopustivo, to ne može da se dešava“, kaže ministar poljoprivrede.

  Povlače se sladoledi Snikers, Tviks i M&M sa tržišta Srbije

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE