Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Nećemo dozvoliti masovno širenje virusa, sa vanrednim stanjem ili bez“

  Epidemiolog Predrag Kon kazao je da Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa neće dozvoliti da taj virus “nastavi masovno da se razmnožava, a da se ne preduzmu odgovarajuće mere”.

  Kon je za Televiziju “Hepi” rekao da nije siguran da li će mere biti donošene “sa ili bez vanrednog stanja”.

  Govoreći o sezonskom gripu, ocenio je da će on nastupiti nakon novog talasa koronavirusa, koji očekuje tokom novembra.

  “Značajno je shvatiti da i jedna i druga bolest (sezonski grip i koronavirus) naglo obaraju imunitet i na sličan način mogu da zakomplikuju situaciju”, kazao je Kon.

  Lončar poziva na zabranu izdavanja „specijalnih dozvola“ za proslave

  Na određene mere pozvao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je izjavio kako će insistirati na tome da lokalni Krizni štabovi više ne izdaju „specijalne dozvole” za svadbe i proslave, pošto upravo takva okupljanja, kako je ocenio, daju priliku virusu korona da cirkuliše.

  Lončar je u jutarnjem programu TV Pink podsetio da je pre nedelju dana u bolnicama bilo nešto više od 270 pacijenata sa kovidom, da bi ih danas bilo 359.

  „To je porast za samo nedelju dana, i to je rezultat žurki, proslava i svadbi. Primetili smo da su Krizni štabovi na lokalu počeli da daju neke ‘specijalne dozvole’ da se orgaizju proslave i slično, i insistiraćemo na tome da se takve dozvole ne daju. Dragi građani, ne mogu da se održavaju okupljanja sa više od 30 ljudi”, poručio je Lončar.

  Kako navodi, nije sramota „ne odlaziti na proslave“.

  „Nije sramota da kažete – vidite kakva je situacija, rizično je, poslaćemo poklon ali nećemo doći”, sugerisao je Lončar.

  On je dodao da bolnički dan lečenja od kovida košta više od hiljadu evra, osim što podrazumeva angažovanje medicinskih radnika, koje je nazvao „naši heroji”.

  Upozorio da se tek očekuju veće brojke zaraženih koronom, pojava težih kliničkih slika, kao i rast zaraženih drugim respiratornim infekcijama.

  On je naveo da je posredstvom Viber broja za prijavu kršenja zaštitnih mera do sada stiglo oko 950 predstavki, a da su „na desetine procesuirane”.

  Izvor: Beta/TV Pink

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE