Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pariz, destinacije, aranžmani

  Ne mari za proteste: Francuski Senat odobrio pomeranje starosne granice za penziju

  Gornji dom francuskog parlamenta, Senat, u kojem većinu čini desničarska opozicija, odobrio je povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

  Senat je sa 201 glas „za“ usvojio odredbu reforme, dok je 115 bilo protiv. To je i ključna odredba najavljene reforme penzijskog sistema koju predsednik države Emanuel Makron želi da usvoji tokom svog drugog mandata.

  Glasanje, važno za francusku vladu, dolazi u vreme dok nezadovoljni građani na poziv sindikata organizuju proteste i štrajkove širom Francuske.

  700.000 Francuza na ulicama: „Istorijska“ mobilizacija protiv reforme penzije

  Posle velikih demonstracija održanih u utorak, najavljeni su za subotu štrajkovi u više sektora. Sindikati su zatražili da ih „hitno“ primi Makron.

  U donjem domu nije bilo glasanja, jer vlasti imaju relativnu većinu, a zbog gustog rasporeda dnevnog reda, poslanici nisu stigli do odredbe o starosnoj granici.

  Vlasti se nadaju da će Senat izglasati ceo tekst do nedelje, predviđenog roka završetka debate u gornjem domu parlamenta.

  Potom je predviđen sastanak zajedničke komisije oba doma parlamenta i dogovor o konačnom sadržaju teksta, koji treba da bude usvojen do 16. marta.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE