Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne lipši, Srbijo, do rasta BDP-a

  Uprkos postignutom napretku u smanjivanju birokratije koja opterećuje investitore, Srbija i dalje ostaje na evropskom začelju po privrednom rastu. Republički zavod za statistiku objavio je fleš procenu rasta bruto domaćeg proizvoda za treći kvartal ove godine od 2,1 odsto, piše „Politike“

  To predstavlja ubrzanje u odnosu na 1,2 odsto iz prvog, odnosno 1,3 odsto iz drugog ovogodišnjeg tromesečja, ali i dalje je daleko ispod projektovanih tri odsto za ovu godinu. Čak će i za rast od samo dva odsto biti potrebno izuzetno privredno ubrzanje u nastavku godine. U poslednjih pet godina, Srbija je samo tri puta ostvarila kvartalni rast veći od tri odsto, a sada nam je potrebno 3,4.

  U sva ta tri slučaja, u trećem i četvrtom tromesečju 2013. godine i prvom tromesečju 2016, ovo povećanje je došlo na recesiju u istim kvartalima prethodne godine sa kojima se poredio. Ovoga puta zadatak je daleko teži, jer je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležen privredni rast od 2,5 odsto.

  Poslednje projekcije rasta MMF-a, date krajem septembra nakon posete misije Fonda Srbiji smanjene su sa tri na 2,3 odsto. Ivan Nikolić, saradnik Makroekonomskih analiza i trendova, ističe da ako industrija nastavi sa rastom kao u poslednja dva meseca, moguće je čak i dostići njihovu prognozu.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE