NBS žrtva prevare teške 175.500 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS žrtva prevare teške 175.500 evra

  Narodna banka Srbije nedavno je otkrila prevaru u kojoj je oštećena za 175.500 evra, saznaje Blic. U NBS je potvrđeno da su zaista bili žrtva sajber-kriminala i da je u toku istraga.

  Prevara je nastala korišćenjem lažnog imejl naloga i falsifikovanih isprava. Centralna banka je ovaj slučaj prijavila tužilaštvu, a u hitnu istragu celog slučaja uključeni su i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava za sprečavanje pranja novca i Interpol.

  Kako tvrdi sagovornik Blica upućen u slučaj, do prevare je došlo 26. aprila putem modifikovane elektronske adrese. Prevara je urađena na taj način što je putem modifikovane elektronske adrese 26. aprila NBS dobila nove instrukcije za plaćanje.

  Naime, umesto sa adrese koja se završava sa @opsecsecurity.com, NBS je stigao mejl u kome je izmenjeno jedno slovo. U njemu je navedeno da NBS obavi plaćanje hologramske folije preko računa u poljskoj Bank BGZ BNP Paribas SA, a na račun kompanije OpSec Security Limited, objašnjava naš izvor.

  Prema njegovim rečima, u ovaj slučaj uključen je i Interpol koji pokušava da zamrzne novčana sredstva koja je NBS uplatila na lažni račun, dok banka čini sve da ih vrati. Takođe, srpski istražni organi intenzivno rade na identifikaciji prevaranata koji su napali račun Narodne banke Srbije.

  Narodna banka je obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima došlo do pokušaja da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru, koji posluje u sklopu centralne banke.

  Povod je plaćanje prema stranom dobavljaču, istakli su u NBS i dodali da “u ovom trenutku ne mogu da daju bliže informacije zbog neometanog vođenja istrage”.

  Stručnjak za IT bezbednost Jovan Šikanja kaže za Blic da je ovo sajber-kriminal koji se ne razlikuje mnogo od običnog kriminala, u ovom slučaju – pljačke. Ovo je klasična fišing prevara u kojoj se u poznatoj imejl adresi promeni jedno slovo i tako zavara onaj kome je upućen nalog, ističe Šikanja.

  Hologramsku foliju, zbog koje je došlo do ovog sajber-napada na NBS, naručuje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca koji posluje u okviru centralne banke. Ova folija se koristi za stavljanje specifične hologramske zaštite na novčanice, lične karte, pasoše i slične dokumente.

  Izvor: Blic

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE