Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  NBS za inflaciju „krivi“ cene hrane i energenata

  Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je tri četvrtine međugodišnje inflacije koja je u decembru prošle godine iznosila 7,9 odsto i dalje bilo opredeljeno kretanjem cena hrane i energenata, odnosno onim kategorijama na koje monetarna politika ne može direktno da utiče u značajnijoj meri.

  Cene neprerađene hrane su u decembru, u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 20,9 odsto, dok su cene prerađene hrane bile više za osam odsto na međugodišnjem nivou, navela je NBS.

  Kako je objašnjeno, visok međugodišnji rast cena hrane posledica je delovanja nekoliko faktora – rasta svetskih cena hrane, suše, viših troškova u proizvodnji, kao i izrazito niskih nivoa ovih cena tokom 2020. usled izostanka znatnog dela tražnje.

  Tokom 2021. godine, međugodišnja bazna inflacija se u proseku kretala na nivou od 2,3 odsto.

  Očuvanju bazne inflacije na niskom i stabilnom nivou po oceni NBS doprinosi dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, „koja predstavlja sidro cenovne stabilnosti i koja će biti očuvana i u narednom periodu“.

  Po proceni centralne banke, važan faktor niske i stabilne bazne inflacije su i inflaciona očekivanja finansijskog sektora koje se u dužem vremenskom periodu kreću u granicama cilja, a dodatno smanjivanju inflatornih pritisaka doprineće i odluka Vlade Srbije da omogući preduzećima da do kraja juna 2022. kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih.

  Domaći i globalni rizici

  Prema projekciji NBS, međugodišnja inflacija će tokom prvog tromesečja ove godine najverovatnije nastaviti da se kreće oko nivoa iz decembra 2021. godine. Od drugog tromesečja se očekuje postepeni pad međugodišnje inflacije, dok bi u granice cilja trebalo da se vrati tokom trećeg tromesečja.

  „Krajem godine očekujemo međugodišnju inflaciju oko centralne vrednosti cilja od tri odsto, a imajući u vidu visoku bazu iz 2021. godine, postoji mogućnost da se krajem godine ukupna inflacija nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto“, navela je u saopštenju NBS.

  Ukazano je da se rizici po pitanju inflacije u narednom periodu odnose pre svega na kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, svetske cene energenata, brzinu globalnog ekonomskog oporavka i dužinu trajanja problema u globalnim lancima snabdevanja.

  „Kada je reč o domaćim rizicima, inflacija će u najvećoj meri zavisiti i od ishoda naredne poljoprivredne sezone, koja je za potrebe projekcija pretpostavljena na nivou prosečne. To podrazumeva blagi rast poljoprivredne proizvodnje u odnosu na 2021. godinu koja je zbog suše bila slabija od proseka“, istakla je NBS.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE