Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kamatnu stopu

  NBS: Dinarska štednja beleži rast, ISPLATIVIJA je od devizne

  Ukupna štednja stanovništva nastavila je da raste i u drugoj polovini 2022. godine uprkos nastavljenim globalnim rizicima, zahvaljujući očuvanju finansijske stabilnosti i relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) ukazujući da je i dalje isplativija dinarska nego devizna štednja.

  U poslednjih deset godina dinarska štednja je povećana više od pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara.

  Uprkos nepovoljnom uticaju različitih globalnih kriza u poslednjih nekoliko godina, uključujući i krizu izazvanu pandemijom virusa korona, dinarska štednja beleži rast, uz povećanje učešća dugoročnih depozita. Nakon izbijanja krize u Ukrajini početkom 2022. godine došlo je do privremenog smanjenja dinarske štednje, pri čemu se pozitivan trend njenog rasta nastavlja ponovo od juna prošle godine, navela je NBS.

  I devizna štednja je proteklih 10 godina rasla, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 13,7 milijardi evra krajem 2022. godine.

  Analiza isplativosti štednje pokazuje da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od deset godina na kraju perioda oročenja, u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

  I nezanavljana dinarska štednja oročena na godinu dana, u prošlih deset godina je u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima.

  Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, u decembru 2022. dobio bi 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima.

  Кada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 89 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 97 posmatranih potperioda.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE