NBS: Devizne rezerve iznad 14 milijardi evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Devizne rezerve iznad 14 milijardi evra

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su bruto devizne rezerve na kraju juna iznosile 14,09 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 132 odsto.

  Tim deviznim rezervama se, kako se navodi, može pokriti za više od šest meseci uvoz robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

  “Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima na kraju juna iznosile su 11,59 milijardi evra”, navodi se u saopštenju.

  Na kraju juna bruto devizne rezerve bile su za 89,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno neto odliva po osnovu plaćanja obaveza države od 229,7 miliona evra.

  Ostale transakcije koje su tokom juna uticale na stanje deviznih rezervi imale su pozitivan efekat, ukupno neto 139,9 miliona evra.

  Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu jer je ukupan neto efekat spot i svop transakcija bio plus 124 miliona evra, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i upravljanja deviznim rezervama, ukupno 68,6 miliona evra, donacija i po drugim osnovama, ukupno 70,6 miliona evra, bili su više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima, ukupno 120,9 miliona evra, kao i negativan neto tržišni efekat 2,4 miliona evra.

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 496,6 miliona evra i bio je za 34,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

  U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, kupila 320 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE