NBS: Agencija Fič zadržala rejting Srbije na nivou od BB+

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Agencija Fič zadržala rejting Srbije na nivou od BB+

  Rejting agencija Fič zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou od BB+, kao i stabilne izglede za njegovo povećanje na nivo investicionog rejtinga.

  U saopštenju agencija Fič ističe kredibilan okvir makroekonomske politike, odgovornu fiskalnu politiku, kvalitetnije upravljanje i viši nivo ekonomskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije.

  U odluci se naglašava i stabilnost bankarskog sektora, kao i povećana otpornost Srbije na šokove iz međunarodnog okruženja, kojoj doprinose kontinuitet pune pokrivenosti tekućeg deficita stranim direktnim investicijama i adekvatne devizne rezerve zemlje, koje su povećane uprkos pandemiji.

  Agencija naglašava i značajan doprinos kontinuiteta ekonomske politike, čemu doprinosi i očuvana politička stabilnost u zemlji.

  Agencija ističe i da se javni dug opšte države stabilizovao na nivou od 57,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini i projektuje ne samo njegovo postepeno smanjenje u narednim godinama već i da će učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu u Srbiji biti niže nego u zemljama istog kreditnog rejtinga.

  U izveštaju se ocenjuje da je rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2021. bio snažan i da je iznosio 7,5 odsto, ističe NBS.

  Navodi da je, za razliku od privremenog rasta ukupne inflacije, bazna inflacija ostala na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju.

  Projektuje smanjenje inflacije na nivo oko gornje granice inflacionog cilja do kraja tekuće godine, kao i to da će krajem 2023. godine inflacija biti oko centralne vrednosti cilja Narodne banke Srbije, koji iznosi 3 odsto.

  Guvernerka: Odavno zaslužili investicioni rejting

  “Ovakva odluka rejting agencije, doneta u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, potvrđuje da se u Srbiji vodi adekvatna ekonomska politika, koja je dala dobre rezultate, kao i da se nastavak uspešne politike očekuje i u narednom periodu.”

  Mi ćemo, kao i tokom najtežeg perioda pandemije, i u toku aktuelne geopolitičke krize očuvati punu makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost, naglašava guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

  Komentarišući mogućnost da Srbija u narednom periodu dobije investicioni rejting, guvernerka napominje da će svi ključni pokazatelji rasta i razvoja nastaviti da se poboljšavaju i u narednom periodu.

  “To će omogućiti da se Srbija prvi put nađe u grupi zemalja sa investicionim kreditnim rejtingom, koji smo još odavno zaslužili, ali su globalni događaji, na koje nismo mogli da utičemo, samo privremeno odložili takvu odluku”, zaključuje guvernerka.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE