Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBG dobija novi Blok 45 ili 70: Najveće građevinsko parče za POLA VEKA

  Prenamenom zemljišta i rušenjem fabričkih hala nekadašnjeg IMT-a za investicije biće otvoreno najveće parče građevinskog zemljišta na Novom Beogradu u proteklih pola veka.

  Da bi bolje shvatili o kolikom se zemljištu radi, najbolje govori činjenica da je prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa skoro jednak površini novobeogradskih blokova 45 ili 70. Upravo tim povodom, izrađen je elaborat o potencijalima i kapacitetima gradnje na ovom prostoru, a ovaj dokument treba da bude osnova za dalju izradu plana detaljne regulacije i utvrđivanje arhitektonsko-urbanističkih parametara, piše Beobuild.

  Izuzetno zahtevan urbanistički projekat biće veliki test za naše planere i čitavu urbanističku struku, ali i prilika da se implementiraju moderni standardi za dugoročnu održivost.

  Nova namena prostora su stambena naselja, gradski centri i komercijalne zone.

  Obuhvat budućeg plana detaljne regulacije imaće preko 72 ha, što traži elaborirano saobraćajno rešenje i planiranje humanih stambenih kvartova za čak 20.000 stanovnika.

  Predviđena je relativno gusta gradnja i objekti visine do Pr+6+Ps, dok je u mešovitim gradskim centrima samo na pojedinim objektima moguće i Pr+12+Ps. Pored stambenih i komercijalnih objekata, planiran je prostor za komunalne i javne službe, ali i jedna omanja parcela od 5.000 m2 za objekat kulture.

  Elaborat za izradu Plana detaljne regulacije za prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa na Novom Beogradu bio je na javnom uvidu, ali je ovo rana faza u kojoj su konceptualne teme još otvorene. Kroz dalju razradu plana moguće je značajno poboljšati predložena rešenja, koja će takođe biti na uvidu, kao i arhitektonsko-urbanistički konkursi koji bi usledili za delove kompleksa.

   

  Izvor: Beobuild

  Foto: Beobuild

  What's your reaction?

  Komentari

  • Buba Maja

   Molim vas..ovo je delom MOJA DEDOVINA!! Nisu se zavrsili postupci koji se vode pred nadleznim organima za restituciju a vlasnici parcela nisu obesteceni !!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE