Nauka: Šta vam NERED čini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nauka: Šta vam NERED čini

  Sledeći put kada vas bude mrzelo da uradite nedeljno spremanje kuće ili da rasčistite radni prostor, razmislite još jednom. Naučnici su se dosta bavili temom nereda i na nekoliko primera ukazano je na njegovo negativno dejstvo u našem životu, a više o tome objavio je Success.

  Otklanjanje može, bukvalno, da boli

  Istraživanja koji je sproveo medicinski ogranak Jejla pokazao je da kada su zatvorene osobe bile suočene sa tim da moraju da bace određene predmete od lične vrednosti, dva regiona mozga bila su intenzivno povezana sa konfliktom i fizičkim bolom. Oni su tada pokazali veće znake aktivnosti. U pitanju je anteriorni kongresni korteks i inskula, a zanimljivo je da su ovo oblasti koje stvaraju želju za nikotinom. Što je želja za posedovanjem predmeta bila veća primećen je veća psihička nprijatnost i anksioznost.

  Utiče na kortizol

  Prema Dejvidu Balardu iz Američke psihološke asocijacije mnoge osobe žive u stanju hroničnog stresa. Kako on navodi u većini slučajeva je to zbog haotičnog okruženja koje sprečava kortizol (hormon stresa) da se prirodno smanjuje u toku dana. Istraživanja pokazuju da ljudi koji žive u neredu najčešće pate od hroničnog umora, depresije i stresa. Visok nivo kortizola može dugoročno oštetiti funkcije i strukture mozga.

  Utiče na vaš fokus

  Takozvani fizički nered može preopteretiti vizuelni korteks. Kako bi naučnici rekli, on se bori za vašu pažnju i ometa sposobnost fokusiranja i obrade informacija. Možda nismo svesni ali sto prekriven papirima i napunjena veš mašina iz koje ispadaju stvari mogu značiti slabu koncentraciju. U jednoj studiji pokazano je da su osobe čije je okruženje bilo uredno i koje nisu mogle da vide nered bile produktivnije, dok je onima u neredu češće nestajala pažnja i bili su razdražljivi.

  [preporucene_vesti ids=”106152, 91824, 74920″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE