Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici TVRDE: Jedan HOT DOG može da vam SKRATI život za 36 minuta

  Naučnici sa američkog Univerziteta Mičigen otkrili su da bi konzumiranje jednog hot doga moglo da vam oduzme 36 minuta života.

  U istraživanju objavljenom ovog meseca u časopisu Nature Food, istraživači su ispitivali 5.853 namirnica koje se najčešće koriste uglavnom u američkoj populaciji. Oni su izmerili učinke ovih namirnica u minutima zdravog života koji bi ljudi mogli da steknu ili izgube.

  „Želeli smo da napravimo zdravstvenu procenu korisnih i štetnih uticaja hrane na kompletnu ishranu“, rekao je za CNN Olivier Džuliet, profesor na predmetu koji se bavi zaštitom životne srednike na ovom Univerzitetu.

  Poanta je u izboru bolje hrane

  Tim je istraživanjem otkrio koliko vremena u minutima se gubi od života konzumiranjem određenih namirnica.

  „Na primer, 0,45 minuta se gubi po gramu prerađenog mesa, ili 0,1 minuta se dobije po gramu voća“, kaže Džuliet. Nakon toga se pronađu sastojci određene hrane, a onda se pomnoži taj broj sa vrednostima svake namirnice koje su prethodno utvrdili.

  „Jedan od obroka koji su istraživači ispitivali bio je standardni hot dog. Njegovih 61 gram prerađenog mesa rezultiralo je gubitkom 27 minuta zdravog života, ali kada su u obzir uzeti i sastojci poput natrijuma i trans masnih kiselina, konačna vrednost je izgubljenih 36 minuta“, objašnjava Džulijet.

  S druge strane, konzumacija hrane poput orašastih plodova, mahunarki, plodova mora, voća i povrća bez skroba ima pozitivne učinke na zdravlje, pokazalo je istraživanje.

  „Indeks koji smo otkrili je prvenstveno tu kako bi pomogao u odabiru i korišćenju kalorija koje se svakodnevno konzumiraju i doprineo minimumu promena kako bi se postigla maksimalna korist za zdravlje i životnu sredinu“, kaže.

  Poenta je u odabiru bolje hrane, a ne u trošenju vremena na matematiku, ističe.

  Šta jesti da biste da biste živeli 100 godina?

  „Je li to krajnja metrika prema kojoj ćete znati šta da jedete sutra i koja će vam odrediti životni vek? Ne. To je korisna metrika koja vam može pomoći da napravite bolji izbori“, kaže Džuliet.

  Ipak, kako je rekla profesorka ishrane i javnog zdravlja na Univerzitetu Njujork Marion Nestle, nije tako jednostavno izračunati koju hranu treba konzumirati kako biste živeli 100 godina.

  „Promena ishrane koja uključuje ili isključuje bilo koju namirnicu verovatno neće napraviti veliku razliku – računaju se obrasci ishrane(i način života)“, rekla je.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE