Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Napravljena MASKA koja otkriva koronu u DAHU – za 90 minuta (FOTO)

  Tim istraživača sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu i Univerziteta Harvard dizajnirali su prototip maske koja otkriva prisustvo koronavirusa u dahu za 90 minuta, a proces testiranja pokreće se na dugme.

  Tehnologija je zasnovana na sličnom načinu dijagnostikovanja ebole i zika virusa, koji je sredinom prošle decenije razvio profesor inženjerstva sa MIT-a Džejms Kolins.

  Kolins je kasnije osmislio sistem senzora za detektova nukleinskih kiselina. Njegov tim naučnika već je radio na razvoju prenosivih senzora, poput maski, kada je izbila pandemija koronavirusa prošle godine.

  Zbog toga su svoje napore usmerili na maske koje otkrivaju kovid, a napredak na tom polju objavili su u medicinskom časopisu Nejčer najotehnolodži (Nature Biotechnology).

  Sićušni senzori, prigodno nazvani „šerloci“, ubačeni su u masku da bi mogli da otkriju čestice virusa u dahu. Onaj ko nosi masku mora da pritisne dugme koje pokreće proces testiranja.

  Rezultat je spreman u narednih 90 minuta i vidljiv samo sa unutrašnje strane maske, zarad privatnosti.

  „Zamišljamo da bi ovakav sistem mogao da postane nosivi biosenzor za medicinske radnike, vatrogasce, policiju i druge javne službenike“, istakao je Kolins za MIT njuz.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE