Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naknade autorima za emitovanje domaćih filmova

  Od 1. januara kablovski operateri će za emitovanje domaćih filmova morati da plaćaju novčanu nadoknadu autorima tih dela, objavljeno je u Službenom glasniku.

  Ovom zakonskom odredbom okončana je višedecenijska borba Udruženja filmskih umetnika Srbije i naših filmskih radnika da se zakonom zaštite njihova imovinska, autorska prava, i da televizije prestanu sa pljačkom njihovog rada, što se može smatrati istorijskom pobedom.

  „To znači da će Dušan Kovačević, Šijan, Srđan Karanović, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Dragojević i drugi brojni autori, prvi put dobiti novac za svoje filmove na kojima su decenijama zarađivali neki drugi ljudi.“

  Tako za Novosti ističe kompozitor Zoran Simjanović, predsednik Upravnog odbora UFUS AFA Zaštita, Organizacije filmskih autora Srbije koja obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja imovinskog prava autora i nosilaca autorskog prava na filmskim delima (kinematografskim i televizijskim).

  Konačno smo dobili ono što gotovo sve evropske zemlje odavno imaju, pa i one nekadašnje komunističke države. Kada je pre godinu dana konačno doneta odluka da imamo prava na nadoknadu, po proceduri, odmah smo započeli razgovore sa gotovo svim kablovskim operaterima u Srbiji oko procenta koji će morati da plaćaju, i sada smo završili tu priču.

  Našli smo cenu koju nam je odobrio Zavod za intelektualnu svojinu, taj procenat otprilike prati evropsko zakonodavstvo, i sada nam preostaje samo da potpišemo ugovore, kaže Simjanović, ističući da u oblasti nadoknade za autorska prava postoji još važnih stvari koje nisu zakonski regulisane.

  Izvor: Novosti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE