Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Violina od osmijuma

  Najvrednija nova violina na svetu, od osmijuma, stiže u Beograd

   Novak Đoković Fondacija – u saradnji sa Poštom Austrije – priređuje 18. novembra ekskluzivnu prezentaciju “Violine od osmijuma”, najvrednije nove violine na svetu; koncert u “Geozavodu” odabranoj publici će na ovoj violini izvesti proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković; Beograd izabran za jednu od 17 destinacija širom sveta gde će violina biti predstavljena pre konačne prodajne aukcije na kraju turneje.

  U okviru svoje misije promocije istaknutih kulturnih vrednosti i dela iz Srbije i sveta, Novak Đoković Fondacija će u subotu 18. novembra u zgradi “Geozavoda” pri “Beogradu na vodi” prirediti ekskluzivnu prezentaciju “Violine od osmijuma” – najvrednije nove violine sveta – na kojoj će premijerno nastupiti proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković. Beograd je jedna od 17 vodećih globalnih destinacija na kojoj će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno, posredstvom Pošte Austrije – glavnog logističkog partnera turneje.

  Violina od osmijuma

  Violina od osmijuma (Foto: Claus Comelli – Stuckenfeld)

  “Violina od osmijuma”, sačinjena od retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta koji se tek od 2014. nalazi na svetskoj berzi plemenitih metala – predstavlja pravu umetničko remek-delo i po trenutnim stručim procenama – najvredniji je gudački instrument konstruisan u savremenom dobu. Projekat njene izrade osmislili su 2020. u Gracu Karl Grosšedl i DI Kurt Asam – a njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocenih violina Edgar Rus, kome je pokojni Sultan od Omana Kabus Bin Said poručio za izradu do sada jednu od najskupljih violina u istoriji.

  Model “1741 Vieuxtemps” konstruktora Đuzepea Gvarnerija iz Kremone – nazvana po njenom najslavnijem vlasniku, istaknutom belgijskom virtuozu 19. veka Anriju Vijutomu (1820-1881) je do sada važila za najskuplje prodatu violinu na svetu  (16 miliona američkih dolara) – čak vredniju i on onih koje su kreirali njegovi savremenici Antonio Stradivari i Nikola Amati.

  Edgaru Rusu je trebalo 32 meseca da stvori violinu od osmijuma – dužine 67cm, sačinjene od 541 umetka od osmijuma, ukrašene sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina, safira i cavorita – uz svaki od umetaka položenih u osnovu od 18-karatnog zlata. Lice rezonante kutije sačinjen je od italijanske lešničke smrče iz Južnog Tirola (starosti 25-30 godina), dok su leđa, “C-otvori”, vrat i pužić sačinjeni od bosanskog javora starosti oko 20 godina. Tastijera, pražić i kordar sačinjeni su od najkvalitetnijeg abonosa iz Kameruna, starog preko 30 godina.

  Violina od osmijuma

  Violina od osmijuma (Foto: Claus Comelli – Stuckenfeld)

  Lak je nanošen ručno u veoma tankim premazima, sačinjen od recepta koji kombinuje laneno ulje, ćilibar i oksid gvožđa – čuvanih u posebnim uslovima više godina kako bi se dobila posebna braon boja koja blago prelazi ka zelenoj. Proizvedena u Kremoni, model ER-OS sa Tomastik Infeld Dinamo žicama – dugačka je 13,98 inča u telu a ukupno 23,43 inča, težine 1,30 funti.

  Violina od osmijuma svečano je predstavljena u Lihtenštajnu marta ove godine, dok je povodom svetske premijere u Beču 30. marta ove godine priređen koncert na kome je na njoj ostvarila ekskluzivan nastup proslavljena violinistkinja Elena Denisova. Abu Dabi, Njujork, Melburn, Tokio, Berlin, Hong Kong – a u našem regionu Ljubljana i Beograd – neke su od 17 destinacija širom sveta na kojima će se biranoj publici predstaviti ovo dragoceno remek-delo – koje će na kraju turneje biti ponuđeno na velikoj aukciji na kojoj se očekuje da će ostvariti konačnu cenu od više desetina miliona dolara.

  ““Naša Fondacija je ponosna što nam se ukazala jedinstvena prilika da – pored vodećih svetskih metropola – upriličimo mogućnost da predstavimo umetničko i muzičko remek-delo oličeno u dragocenoj “Violini od osmijuma” i u Beogradu i Srbiji – čime se na najlepši mogući način daje posebna važnost našoj umetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svetske kulturne baštine. Predstavljanje ovakvih vrednosti i inspiracija koju one pružaju našim kulturnim stvaraocima i poslenicima jedna je od najvažnijih misija Fondacije Novak Đoković – sa ciljem stvaranja lepšeg i boljeg sveta uz umetnost, plemenitost i humanost – u kome će Srbija imati aktivnu i priznatu ulogu. Radujemo se ovom jedinstvenom muzičkom događaju – uz neizmernu zahvalnost našem proslavljenom maestru Stefanu Milenkoviću na izuzetnom koncertu koji će ovom prilikom prirediti – kao i svima koji su nas podržali u organizaciji ovog sjajnog događaja””, izjavila je ovim povodom Jelena Đoković, globalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

  “Veliko zadovoljstvo mi je što sam deo ovog događaja, i što delim istu misiju sa Novak Đoković Fondacijom – a to je rad sa mladima i pružanje pomoći da im se omoguće dobri uslovi kako bi se što bolje razvijali. Pokušavam da ovu planetu osvetlim kroz muziku, kroz violinu, kroz umetnost. Pored toga što sam zaljubljenik u violinu, zaljubljenik sam u istoriju graditeljstva i posebno mi je interesantno što je ova violina napravljena od osmijuma – neobičnog, retkog i veoma skupocenog materijala. Veoma me interesuje kako ova violina zvuči i srećan sam što ću moći da sviram na njoj, što ću moći da predstavim i neke naše fantastične talente i što ću i na taj način doprineti ovom događaju i zajednički još više podići svest koliko je bitno biti posvećen nečemu lepom, svako na svoj način. Rad Novak Đoković fondacije je za mene uvek konstantna motivacija i uvek me inspirišu da kada sam u Srbiji uvek idem tim stopama sa fokusom na mlade talente!” istakao je naš proslavljeni violinista Stefan Milenković uoči ovog nastupa. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Claus Comelli - Stuckenfeld

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE