Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najviše trgujemo sa komšijama, a u manjku smo sa jednom dalekom, ali prijateljskom zemljom

  Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je Srbija ostvarila najveći suficit u robnoj razmeni, i on iznosi 5,3 odsto. To znači da je upravo za ovaj procenat Srbija više robe izvezla u BiH, u odnosu na ono što je iz nje uvezla, piše Blic.

  Međutim, BiH nije jedina zemlja u okruženju sa kojom Srbija ima suficit u robnoj razmeni za period januar-oktobar 2017. godine. Na drugom mestu nalazi se Crna Gora (4,6 odsto), zatim Italija (3,6), Makedonija (2,5) i Rumunija (2,1).

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, osim njih, višak u robnoj razmeni zabeležen je i sa Bugarskom, Slovačkom, Slovenijom, ali i Hrvatskom i Velikom Britanijom.

  Za razliku od ovih zemalja, postoje i one sa kojima se beleži deficit u robnoj razmeni, odnosno više je iz njih uvezeno, nego što je izvezeno. Prvo mesto na tom spisku zauzima NR Kina, a deficit u robnoj razmeni iznosi 7,6 odsto. Među top 5 zemalja sa najvećim deficitom spada i Irak (2,1 odsto), Turska (1,8), Poljska (1,7) i Rusija (1,2).

  Međutim, ovo nisu jedine zemlje sa kojima Srbija ima manjak u robnoj razmeni. U tu grupu spadaju i Nemačka, Mađarska, Češka, belgija i Holandija, kao i Španiaj, Grčka, Ukrajina, Danska, Vijetnam…

  Među zemljama sa kojima Srbija trguje, samo su dve od kojih kupi potpuno isti procenat robe koji u njih izveze – Francuska (2,9) i SAD (1,4 odsto).

  Inače, Izvoz Srbije je u periodu januar-oktobar ove godine porastao za 13,5 odsto na godišnjem nivou, odnosno na 12,55 milijardi evra, a uvoz za 13,9 odsto tačnije na 15,91 milijardu.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena je u prvih deset meseci ove godine iznosila 28,37 milijardi evra, što je povećanje od 13,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE