Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  inflacija

  Najviše Nemaca seli u Švajcarsku

  Švajcarska je i dalje najomiljenije odredište Nemca kada je u pitanju iseljavanje. Iza nje sledi Austrija, a na trećem mestu je Španija. Razlozi za iseljavanje u Švajcarsku su veće plate i manji porezi.

  Prošle godine u Švajcarskoj je stalno živelo 311.300 nemačkih državljana, što je za oko 2.000 više nego godinu dana ranije. Na drugom mestu ss 216.700 Nemaca nalazi se Austrija, a ne trećem je Španija u kojoj stalno boravi 142.600 Nemaca, saopštio je Statistički zavod Nemačke.

  Među prvih deset zemalja u Evropi u koje Nemci najradije iseljavaju su i Francuska, Italija, Holandija te skandinavske zemlje.

  Kada su Švajcarska i Austrija u pitanju, statističari se ne dvoume oko razloga zbog kojih su ove zemlje popularne kod Nemaca koji se žele iseliti. „Zajedničko Austriji i Švajcarskoj su blizina i nedostatak jezičke barijere“, stoji u saopštenju Statističkog zavoda.

  Beč, Austrija (Unsplash)

  Beč

  Kad je Švajcarska u pitanju tomu bi se još mogle dodati i mnoge veće zarade nego u Nemačkoj uz mnogo manje poreze. Prema podacima portala za iseljenike u Švajcarsku, Perspektive Ausland, bruto plate u Švajcarskoj su u proseku 70 odsto više nego u Nemačkoj uz mnogo niže poreze na prihod (15 do 25 odsto). Ipak, i troškovi života su osetno viši nego u Nemačkoj.

  U Španiju i Francusku najviše iseljavaju penzioneri koji svoje vreme žele da provedu u toplijem podneblju i uz niže životne troškove. Švajcarska je i zemlja u kojoj najviše Nemaca podnosi zahtev za državljanstvom. Prema poslednjim podacima za 2021. oko 8.000 Nemaca je u Švajcarskoj steklo državljanstvo.

  Kada se radi o zemljama izvan Evropske unije, nemački državljani najradije iseljavaju u SAD, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

  Izvor: Seebiz

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE