"Najveće svetske sile imale pad, Srbija imala rast od 5%"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Najveće svetske sile imale pad, Srbija imala rast od 5%”

  Ministar finansija Siniša Mali čestitao je Međunarodni praznik rada građanima Srbije i istakao da je država pokazala za vreme pandemije koronavirusa koliko vodi računa o svakom radniku.

  “Uprkos ovim teškim vremenima za ekonomiju u celom svetu, mi smo sve svoje snage usmerili upravo ka tome da radnici što manje osete teret pandemije koronavirusa. Doneli smo Program ekonomskih mera koji će pomoći zaposlenima da zadrže svoje poslove i da dobiju plate, a da njihovim poslodavcima olakša poslovanje”, kazao je Mali, a saopštilo ministarstvo.

  On je dodao da je važno da u ovim novim okolnostima radnici budu zaštićeni na radu i da im poslodavci obezbede svu neophodnu opremu kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoje poslove.

  “Tokom meseca aprila 339 kompanija, koje su zbog pandemije ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile, normalizovalo je rad, dok se sa odsustva u te firme vratilo 34.884 radnika. Dakle, polako se sve ponovo pokreće, a od 7. maja kreću i prve isplate minimalne zarade kao podrška i pomoć za zaposlene. U tu svrhu smo izdvojili oko 32 milijarde dinara”, rekao je Mali.

  “Srbija bolja i od najmoćnijih ekonomija”

  Istakao je da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu gde je mali procenat ljudi ostao bez posla i istakao da je zemlja i u tome bolja od najmoćnijih ekonomija.

  “Danas, 134 godine nakon što su se radnici izborili za svoja prava, zaposleni širom planete se suočavaju sa nekim novim izazovima”, naglasio je Mali.

  Prema njegovim rečima, više nego ikada važna je borba, kako bi da domaća ekonomija nastavila da raste.

  “Dok su najveće svetske sile u prvom kvartalu imale ogroman pad ekonomije, Srbija je imala rast od pet odsto. Za vreme pandemije smo pokazali da je naša ekonomija fleksibilna i prilagodljiva, te da možemo sami da proizvedemo neophodna medicinska sredstva, lekove… Firme i radnici su se dobro organizovali, prilagodili novim okolnostima. Sada je više nego ikad jasno da nema ekonomskog rasta bez dobrih radnika“, naglasio je Mali.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE