Najveće istraživanje o KRAĆOJ radnoj nedelji, rezultati VEOMA ZANIMLJIVI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveće istraživanje o KRAĆOJ radnoj nedelji, rezultati VEOMA ZANIMLJIVI

  Na Islandu je sprovedeno dosad najveće svetsko istraživanje o koristima sistema četiri radna dana u sedmici, a rezultati su pokazali kako je ovakav sistem višestruko koristan.

  Više od jedan odsto radne populacije na Islandu učestvovalo je u pilot programu u kojem je sedmično radno vreme smanjeno na 35-36 sati bez ikakvog smanjenja ukupnih plata. U projektu su učestvovale različite radne grupe, uključujući radnike u kancelarijama, bolnicama, kao i socijalne radnike.

  Zajednička analiza koju su objavili Udruženje za održivost i demokraciju (Alda) na Islandu i istraživački centar Autonomy u Velikoj Britaniji, koja je trajala od 2015. do 2019. godine uz učešće više od 2.500 osoba, otkrila je da je produktivnost radnika veća u sistemu od četiri radna dana u sedmice.

  Konstatovano je da se korist za radnike koji su učestvovali u ispitivanju višestruka. Osim manjeg stresa i izgaranja, četiri radna dana u sedmici pozitivno su delovala na celokupnu ravnotežu zdravlja, posla i života radnika u svim radnim grupama.

  Istraživači su primetili da su produktivnost i pružanje usluga ostali isti ili poboljšani na većini radnih mesta uključenih u ispitivanje.

  Islandski sindikati već su počeli pregovarati oko uvođenja sistema od četiri radna dana u sedmici.

  “Istraživanje na Islandu pokazuje nam da ne samo da je moguće raditi manje u moderno doba, već su moguće i progresivne promene“, smatra Gudmundur D. Haraldsso, jedan od autora istraživačkog projekta.

  Vil Stronge, direktor istraživačkog centra Autonomy, rekao je da ova studija pokazuje da je javni sektor spreman biti pionir u kraćim radnim sedmicama i da to može biti lekcija i za druge zemlje.

  “Island je napravio veliki korak prema radu četiri dana u sedmici postavljajući sjajan primer iz stvarnog života lokalnim većima i onima koji razmišljaju o njegovoj primeni u javnom sektoru Velike Britanije”, rekao je Stronge.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE